Nieuws28 nov '14 13:27

Hollandse importstudenten jagen Vlamingen fors op kosten

Auteur: Thijs Baas

Twintigduizend Nederlandse scholieren en studenten weten inmiddels de weg te vinden naar Vlaamse onderwijsinstellingen. Andersom blijft de teller steken op drieduizend. En dat 'kost' de Belgen netto 134 miljoen euro, concludeert NVA-parlementslid Koen Daniëls uit cijfers die hij opvroeg bij het departement Onderwijs.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het gaat om studenten in basisonderwijs, secundair onderwijs, hoger onderwijs én volwassen onderwijs, die de kosten fors opjagen. Toch zou het van 'heel slecht nabuurschap' getuigen om Nederland mee te laten betalen aan de studiekosten, benadrukt Daniëls. "Ik denk niet dat we dit met een apothekersweegschaal moeten afwegen; per slot van rekening zijn de Nederlandse studenten die in Vlaanderen studeren ook een beetje ambassadeurs voor Vlaanderen. Het is absoluut niet de bedoeling om een factuur naar Nederland te sturen."


 

De belangstelling voor Belgische scholen komt niet alleen voort uit kostenoverwegingen, zegt Daniëls. "Blijkbaar zijn er bepaalde issues, zoals aanwezige kennis en duidelijkheid. En als ik kijk naar het hoger onderwijs, dan speelt ook de kostprijsproblematiek: bij jullie kost het 1.900 euro om een eerste diploma te halen, in Vlaanderen hebben we net bepaald dat een voltijdstudent mét beurs slechts 105 euro betaalt, voor een niet-beursstudent is dat net opgetrokken van 690 naar 820 euro, wat al voor heel wat commotie zorgde."

Maar het zou aardig zijn als er iéts van wederkerigheid zou kunnen worden bewerkstelligd, zegt Daniëls. Vooral door paal en perk te stellen aan de verschraling van 'verschillende verdragen en akkoorden die zijn voortgekomen uit de goede verstandhouding met Nederland'. "Waaronder de Open Universiteit, Nederlandstalige scholen voor expats en de Nederlandse Taalunie. Nederland heeft recent op een aantal van die kosten gekort, en daar moeten we kijken dat we de wederkerigheid in het oog houden."

Gerelateerde artikelen