Nieuws25 nov '15 09:29Aangepast op 25 nov '15 11:25

Gasdruk als Russisch pressiemiddel richting Turkije?

Auteur: BNR Webredactie

Ze deden afgelopen jaar goede zaken maar na het neerhalen van de Russische straaljager staan Rusland en Turkije lijnrecht tegenover elkaar. Met mogelijk grote economische gevolgen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Moskou heeft de Turkse toeristische sector al aangepakt, is het dichtdraaien van de gaskraan de volgende stap? Turkije is immers voor 60 procent afhankelijk van Russisch gas, en die vraag neemt toe. Sijbren de Jong van The Hague Center for Strategic Studies denkt niet dat het zo’n vaart zal lopen. "Rusland zal zich echt wel twee keer bedenken voordat het de belangrijkste markt naast Europa tegen zich in het harnas jaagt."

De Jong sluit niet uit dat Poetin nog met een verrassing komt. "Rusland heeft toentertijd ook Amerikaanse ouders verboden om Russische kinderen te adopteren, dat had niemand kunnen bedenken. Het is een voorbeeld van een onorthodoxe vergeldingsactie die mensen op een hele vreemde plek raakt. Het idee erachter is dat zo'n actie het gezag van de regering ondermijnt."

Kerncentrale
Daarnaast staat er ook nog een Russische kerncentrale in Turkije op de planning.

Tarwe
Ook Turkije doet graag zaken in Rusland. Bijna 15 procent van de Turkse export ging in 2014 voor miljarden naar Rusland. Samen met Egypte is Turkije de grootste afnemer van Russisch tarwe.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen