Nieuws18 feb '15 07:31Aangepast op 18 feb '15 08:34

Nederlandse gevangenis weet radicalisering niet te herkennen

Auteur: Pieter van den Akker

De gevangenissen in Nederland zijn niet in staat om radicalisering onder de gevangenen te herkennen, laat staan tegen te houden. Dat zegt Harry Versteeg, voorzitter van de Vereniging van Gevangenisdirecteuren, op BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

"Misschien is de conclusie op dit moment dat we nog niet echt in staat zijn om daar een goed instrument voor in te zetten", vertelt Versteeg op deze zender.
 

"We realiseren ons goed dat we niet meteen een oplossing hebben", benadrukt hij.

De aanslagplegers in Kopenhagen en Parijs zijn onder andere in de gevangenis geradicaliseerd. "Ook in die landen (Denemarken en Frankrijk, red.) was men niet in staat om er adequaat op te reageren. Dat is geen verwijt, maar een constatering dat we blijkbaar nog geen goede methode hebben om dit te tackelen."

CDA verbaasd
Het  gebrek aan protocollen verbaast CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. "Ik ben zelf tien jaar lang gevangenisdirecteur geweest, de laatste jaren bij jeugdinrichtingen. Ik herinner mij nog zo goed dat we alle plannen hadden liggen: alle contacten waren er."

Ze heeft thuis het actieplan 'Operationeel Actieplan Polarisatie en Radicalisering 2008' van het toenmalige kabinet (zie PDF-bestand links) er nog maar eens op nageslagen. Van Toorenburg verwijst naar pagina 12, waar haar oog is gevallen op deze alinea: Bij de Justitiële Jeugdinrichtingen is op 31 december 2007 het project Interculturalisatie en radicalisering afgerond. Dit thema is ingebed in de personeelsopleidingen en blijft ook in 2008 een speerpunt in alle jeugdinrichtingen.

Van Toorenburg: "Ik weet nog dat ik al mijn personeel op training moest sturen, dat er een samenwerking tussen de politie en de AIVD was en dat we totale programma's hadden liggen. Dus blijkbaar is er na 2008 helemaal, maar dan ook hélemaal niets meer mee gedaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen