Nieuws19 nov '13 11:05Aangepast op 19 nov '13 14:25

Ruim 20 doden bij explosies Iraanse ambassade in Beiroet

Auteur: BNR Webredactie

De Abdullah Azzam Brigades, een in Libanon gevestigde tak van het terreurnetwerk al-Qaeda, heeft op Twitter de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag dinsdag op de Iraanse ambassade in Beiroet.

Zeker 23 mensen zijn dinsdag gedood door twee grote explosies bij de ambassade van Iran in de Libanese hoofdstad Beiroet, meldden Libanese veiligheidsbronnen. Circa 150 mensen raakten gewond, meldt de Libanese minister van Gezondheid. De cultureel attaché van de Iraanse ambassade zou onder de doden zijn. De soennitische groep heeft gedreigd met meer aanslagen in Libanon. De Abdullah Azzam Brigades eisen van Iran dat het zijn troepen uit Syrië haalt.

Vrijlating
Verder wil de groepering dat de Libanese regering gedetineerde leden van de Abdullah Azzam Brigades vrijlaat uit de gevangenis. De Abdullah Azzam Brigades hebben eerder aanslagen tegen Israëlische doelen gepleegd. Door de aanslag van dinsdag in Beiroet kwamen ruim 20 mensen om en vielen circa 150 gewonden. Volgens het Libanese leger ging het om een dubbele zelfmoordaanslag, aldus de zender al-Arabiya.

Veiligheidsfunctionarissen zeiden dat de ontploffingen werden veroorzaakt door een autobom. Volgens de veiligheidsbronnen was de aanslag gericht tegen de Iraanse ambassade. Meerdere gebouwen zijn beschadigd.

Syrië
De spanningen tussen de bevolkingsgroepen in Libanon zijn opgelopen door de burgeroorlog in het naburige Syrië. De Libanese sjiitische beweging Hezbollah helpt het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, tot afgrijzen van veel soennieten in Libanon. Iran steunt Hezbollah.

De aanslag is nog niet opgeëist, meldt Midden-Oostendeskundige Alexander Hammelburg. "Maar het lijkt er op dat het dezelfde groepering is als van de aanslagen van het afgelopen jaar. We hebben dit jaar drie eerdere aanslagen gezien in dezelfde buurt met ook ongeveer hetzelfde dodental. Dat zijn voornamelijk Soennistische organisaties die direct ook weer betrokken zijn in het conflict in Syrië en Hezbollah en Iran zien als de alliantie van de president waar zij tegen vechten in Syrië. Daar lijkt het op te duiden."

De afgelopen tijd is Libanon vaker opgeschrikt door aanslagen in Beiroet en gevechten tussen de partijen in de noordelijke stad Tripoli. al-Qaeda.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen