Nieuws12 sep '14 18:50

Nieuwe kroongetuige in Passageproces

Auteur: BNR Webredactie

Het Openbaar Ministerie heeft weer een nieuwe kroongetuige gevonden in het proces Passage, dat gaat over een reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Het gaat om Fred Ros, die 30 jaar cel kreeg opgelegd voor betrokkenheid bij moorden in de onderwereld. Het is voor het eerst dat er in het hoger beroep zo'n deal wordt gesloten. Ros krijgt in het hoger beroep een korting op de strafeis van 50 procent.

Het OM doet dit vanwege het maatschappelijk belang om ook de opdrachtgevers van liquidaties veroordeeld te krijgen.

“Met deze getuige denken wij dat we de bewijspositie in hoger beroep tegen deze opdrachtgevers aanmerkelijk versterken.”

Justitie zegt niets over de inhoud van de verklaringen, maar mogelijk gaan die ook over de rol die Willem Holleeder bij enkele afrekeningen heeft gespeeld. Holleeder geldt nog steeds als verdachte, maar is nooit aangehouden in het kader van de Passage-zaak. Hij zou een rol hebben gespeeld bij de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

Peter la S.

De andere kroongetuige, Peter la S., is pas in een zeer laat stadium in het proces over hem gaan verklaren. La S. is alweer geruime tijd vrij man. Hij kreeg volgens de overeenkomst een gehalveerde strafeis (8 jaar in plaats van 16) en zag die in het vonnis van de rechtbank bevestigd.

Het OM heeft niet alle moordzaken aan de rechter voorgelegd die het de afgelopen jaren onder de paraplu van Passage heeft onderzocht. In een aantal zaken was het bewijs te mager. De verklaringen van de kersverse kroongetuige Fred Ros zouden hierin verandering kunnen brengen.

Cor van Hout
Een van die zaken is de moord op Cor van Hout, een vroegere criminele compagnon van Holleeder, zo bevestigt een woordvoerder van het OM. Holleeder en Van Hout maakten deel uit van de groep die in 1983 biermagnaat Freddy Heineken ontvoerden. Van Hout werd in januari 2003 in Amstelveen geliquideerd.

Kroongetuige Ros heeft ook nog over andere mensen verklaard dan de verdachten in het onderzoek-Passage. Volgens de OM-woordvoerder heeft dit nog niet geleid tot nieuwe arrestaties.

Gerelateerde artikelen