Nieuws23 dec '14 16:32Aangepast op 23 dec '14 18:37

"Ik heb in zoveel auto's gezeten"

Auteur: Karlijn Meinders

Ondanks opnieuw felle protesten van zijn advocaten, wordt de strafzaak tegen Hamza B. op dit moment behandeld door de rechtbank in Marokko. Hij wordt er van verdacht betrokken te zijn geweest bij de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in 2012.

Goverde is in Marokko bij de rechtszaak. "Er is de zwaarst mogelijke straf geëist voor Hamza B. Hij wordt verdacht van de moord op de twee inzittende van de auto, een poging tot moord op twee agenten en een derde incident." De uitspraak zal naar alle waarschijnlijkheid vannacht nog bekend worden.

Het proces is om meerdere redenen bijzonder. "Het is de eerste zaak in het grote proces rond de liquidatiegolf, die begon in 2012 met het verdwijnen van een grote drugspartij. Dat is ook waarom zijn advocate heeft geprobeerd het proces uit te stellen, omdat twee mede-verdachten in Nederland pas in maart voor de rechter hoeven te verschijnen."

Het is ook de eerste zaak sinds de juridische samenwerking is verlengd tussen Nederland en Marokko. "Daarbij is uitlevering makkelijker en kunnen verdachten in elkaars land verhoord worden. Zo kunnen mensen met een dubbel paspoort zich niet meer in één van de landen verstoppen. De advocate zei daarom dat deze zaak er maar doorheen gejaagd zou worden, om als voorbeeld te dienen."

Mocht Hamza B. schuldig worden bevonden, dan staat hem een grote straf te wachten. "Als hij daadwerkelijk in die auto zat, dan is hij in ieder geval medeplichtig. Theoretisch kan hij zelfs de doodstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden, maar omdat tussen beide landen is afgesproken dat dit niet mag, zal dat levenslang worden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen