Nieuws21 okt '14 17:53Aangepast op 21 okt '14 18:38

Europese beurzen boeken forse winst

Auteur: ANP Nieuws

De Europese beurzen zijn met grote winsten gesloten.

ANP
ANP

Speculatie over nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) hielp de koersen na de recente verliesbeurten omhoog, nadat meevallende kwartaalresultaten van grote bedrijven al een eerste aanzet tot optimisme hadden gegeven.

In Amsterdam eindigde de AEX-index met een winst van 2,6 procent op 394,49 punten. Daarmee is de graadmeter na de dollemansrit van de afgelopen tijd weer terug op het peil van begin vorige week. De MidKap steeg 2,7 procent tot 586,74 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen 1,7 tot 2,3 procent vooruit.

Persbureau Reuters meldde dinsdag op basis van ingewijden dat de ECB overweegt bedrijfsleningen te gaan opkopen. Daarmee zou het huidige steunprogramma, waarbij al andersoortige leningen van banken worden overgenomen, worden uitgebreid. Volgens andere bronnen zou de ECB deze optie echter nog niet op de agenda van de volgende beleidsvergadering hebben gezet.

AkzoNobel

In de AEX werd AkzoNobel met een koerswinst van 4,9 procent beloond voor zijn kwartaalcijfers. De verfspecialist behaalde in het derde kwartaal een hogere winst, vooral dankzij lagere kosten, en ligt op schema om de doelstellingen voor 2015 te halen.

Alle 25 fondsen uit de AEX eindigden met winst. Uitschieters waren bedrijven die de afgelopen tijd hard werden geraakt door de dalende olieprijs en de zorgen over de economische groei.

Fugro

Bodemonderzoeker Fugro voerde de hoofdindex aan met een winst van ruim 6 procent, terwijl olieconcern Shell en maritiem dienstverlener SBM Offshore er 3 tot 4 procent bijkregen. Uitzendconcerns Randstad en USG People stegen ruim 5 procent. Staalbedrijven ArcelorMittal en Aperam schreven 4 tot 5 procent aan beurswaarde bij.

Air France-KLM (plus 4,1 procent) was naast USG en Aperam een van de koplopers in de MidKap. De luchtvaartcombinatie heeft concessies gedaan aan Brussel, die zorgen moeten wegnemen over de samenwerking van luchtvaartmaatschappijen van SkyTeam op trajecten tussen Europa en de Verenigde Staten.

De euro was 1,2725 dollar waard, tegen 1,2778 dollar bij sluiting van de beurzen in Europa op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent naar 83,26 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder en kostte 85,98 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen