Nieuws8 apr '14 08:57Aangepast op 8 apr '14 15:49

CDA-Kamerlid Omtzigt skypet met Snowden

Auteur: BNR Webredactie

De Raad van Europa, waaronder CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, zal klokkenluider Edward Snowden onder meer vragen naar de manier waarop data wordt uitgewisseld.

Omtzigt heeft binnen de Raad het afluisterschandaal onder zijn hoede en de Skype-sessie is onder andere zijn initiatief. Hij werkte al eerder mee aan twee rapporten over de praktijken van de NSA. Het gesprek van vanmiddag zal vooral gaan over “welke programma’s zouden moeten bestaan om burgers te beschermen tegen terroristische aanvallen en welke programma’s bij de NSA volstrekt illegitiem zijn”, aldus Omtzigt.

Drone-aanvallen
Hij maakt zich zorgen over de huidige situatie. “Het feit dat je alle staatshoofden afluistert of mensen kunt afpersen omdat je hun hele privéleven kent, dat debat voeren we in de Raad van Europa.” Binnen Europa is er veel onduidelijkheid over de aftappraktijken van Amerika. “Onder welk juridisch kader gebeurt het en hoe wordt al die data uitgewisseld?” vraagt Omtzigt zich af. “We hebben gezien dat data onder andere gebruikt wordt om drone-aanvallen uit te voeren, dus het is zeker niet onschuldig."

Amerika komt niet
Een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering was ook uitgenodigd voor de sessie, maar komt niet. “Niet helemaal verbazingwekkend. Maar ik hoop dat ze op een later moment hun kant van het verhaal willen laten horen. Het is natuurlijk wel belangrijk tot op welke hoogte zij het afluisteren noodzakelijk vinden.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen