Nieuws23 jul '15 08:09Aangepast op 23 jul '15 08:24

Binnenschippers hebben last van amateurschippers: 'de kakkerlakken'

Auteur: Pieter van den Akker

Het leven van een binnenschipper gaat 's zomers niet over rozen. Opeens lig je in de sluis zij aan zij met amateurschippers, die bakboord niet van stuurboord kunnen onderscheiden. "De kakkerlakken."

Bij de drukke sluizen zet Rijkswaterstaat deze zomer stewards in om het vaarverkeer in goede banen te leiden. In de zomermaanden krijgen de beroepsschippers ineens te maken met veel plezierbootjes en dan willen de gemoederen nog wel eens oplopen, merkt ook verslaggever Jigal Krant bij de Gelderse Sluis Eefde.

Tijd is geld
Vanuit de controlekamer kijkt sluismeester Evert Stoker naar de schepen die beneden in de sluis liggen. Twee binnenvaartschepen en een jacht liggen in de sluis om van de IJssel naar het Twentekanaal te gaan. “Het loopt gewoon door. Beneden liggen er alweer de nodige te wachten. Is de ene weg, dan is de volgende alweer aanwezig. Op een dag loopt het door met jachtjes gecombineerd met de beroepsvaart.”

Dat zorgt af en toe voor wat frictie, beaamt hij. "De beroepsvaart doet het voor de portemonnee en tijd is geld. En de recreant wil tegenwoordig ook al niet meer wachten."

'Kakkerlakken'
De woorden zijn nog niet uitgesproken of een schippersdame, een 'beroeps' dus, kan haar frustratie over amateurschippers niet meer verbergen. "Kakkerlakken", geeft ze de schippers mee die op dat moment de vaarroute belemmeren. "Dat is toch logisch", zegt ze over haar opgefoktheid. "Ten eerste kunnen ze niet varen en ten tweede gaat alles langzaam en hebben wij er alleen maar last van. Zo simpel is het."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen