Nieuws17 sep '15 18:23

Belastingdienst gaat achter multimiljonairs aan

Auteur: Madelon Meester

Een speciale afdeling van de Belastingdienst richt zich op Nederlanders die meer dan 25 miljoen euro bezitten. Het gaat om het zogenoemde Team Zeer Vermogende Personen, bestaande uit tien inspecteurs die naar de belastinginkomsten van de allerrijksten kijken.

Volgens staatssecretaris Wiebes van Financiën (VVD) moeten het vooral worden gezien als een stukje service aan ‘zijn beste klantjes’, zoals hij ze zelf noemt. “De problematiek bij zeer vermogenden is veel ingewikkelder dan bij de meeste belastingbetalers. Voor grote ondernemingen hebben we ook aparte loketten, want die zijn heel anders dan het MKB. Zo doen we het bij particulieren ook; zo worden er minder fouten gemaakt.”

Volgens Wiebes speelt het feit dat bij de zeer vermogenden meer belasting te halen valt niet mee in het besluit. “Mijn motivatie is echt betere dienstverlening.”

Controle
Volgens Ton Apeldoorn, directeur van Financieel OnderzoeksBureau Apeldoorn, die jarenlang voor de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst werkte, is dit echter onzin. “Het gaat gewoon om een controle. Wanneer deze zeer vermogende mensen fiscale vragen of problemen hebben, worden die wel opgelost door hun fiscaal adviseur of advocaat. De Belastingdienst gaat deze mensen gewoon controleren en bekijken of er nog iets te halen valt.”

En volgens Apeldoorn is dat nog heel wat: “We hebben het over zeer vermogende mensen, maar dat betekent niet dat ze ook veel belasting betalen. Al het inkomen en vermogen in Nederland is bekend bij de Belastingdienst, dus het gaat met name om het buitenland. Uit de belastingdossiers van de vennootschappen van deze mensen blijkt dat er contacten met het buitenland zijn en dan is het een goede zaak dat er in het buitenland wordt gecontroleerd of alles netjes wordt opgegeven.”

Superrijken
In Nederland zijn er zo’n 2.000 superrijken, die worden straks gecontroleerd door een club van tien man. Of dat genoeg is, moet de praktijk uitwijzen, zegt Apeldoorn. “Het is afwachten of de controle geld gaat opleveren, maar ik verwacht van wel. En als het geld oplevert, worden er in de toekomst wellicht meer mensen op gezet.”

Proef|
Het controleren van zeer vermogenden is in eerste instantie een proef, maar Apeldoorn verwacht dat het een vast onderdeel van de Belastingdienst wordt.

“Er is een ontzettend tekort aan mankracht bij de Belastingdienst, er wordt nauwelijks nog gecontroleerd. Dus het is op zich een goede zaak dat de mensen die er zijn worden ingezet op zaken waar veel geld te halen valt.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen