Nieuws5 jan '15 12:10Aangepast op 5 jan '15 19:01

Ziekenhuis De Sionsberg kan openblijven

Auteur: BNR Webredactie

De grote rol die zorgverzekeraar De Friesland speelt in de doorstart van ziekenhuis Sionsberg is zorgwekkend. Dat zegt Klaas Martens, van de actiegroep Red de Sionsberg tegen BNR. Maar volgens Diana Monissen, bestuursvoorzitter van De Friesland, is de bezorgdheid van de actiegroep ongegrond. "Ik ben blij dat de curator een partij heeft uitgekozen die wij graag contracteren."

Foto: ANP
Foto: ANP

Het ziekenhuis komt in handen van zorginstelling ZuidOostZorg in Drachten, DC Klinieken en het Cardiologie Centrum en gaat zich onder andere richten op thuiszorg en ouderenzorg. Belangrijk voor de doorstart is de voorwaarde dat zorgverzekeraar De Friesland er de zorg inkoopt. Maar dat stuit Martens tegen de borst. "De kaders zijn erg beperkend. Daarin komen de woorden zorg, patiënt en Sionsberg praktisch niet voor, maar het enige wat De Friesland roept is dat het geld moet opleveren."

Maar volgens Monissen is dat een raar verhaal en is het een goede zaak dat de overnamepartij toekomstbestendige zorg met een innovatief karakter kan bieden. "Het gezondheidscentrum gaat allerlei vormen van zorg bieden die eigentijds is en vooral recht doet aan de zorgvraag in de regio, voor heel veel mensen op een zekere leeftijd. Het contracteren van zorg is een wettelijke taak die we hebben gekregen en we kunnen constateren dat er kwalitatief goede zorg wordt geboden en daar is de inspectie het ook mee eens."

 

Afgeslankt
Het ziekenhuis kan in afgeslankte vorm openblijven. In het nieuwe centrum worden de thuiszorg, de specialistische hulp en de ouderenzorg voor Noordoost-Friesland ondergebracht, bevestigde een woordvoerster van De Friesland Zorgverzekeraar naar aanleiding van een bericht van Omrop Fryslân.

Het kleinste ziekenhuis van Nederland dreigde de deuren te moeten sluiten, nadat eind november Zorggroep Pasana, waar De Sionsberg onder viel, failliet werd verklaard.

De medische staf lanceerde eerder al een plan om De Sionsberg in afgeslankte vorm open te houden, in de hoop op een doorstart. De curatoren maken maandagmiddag meer bekend over de toekomst van het ziekenhuis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen