Nieuws22 okt '14 07:13Aangepast op 22 okt '14 16:47

'Staatssecretaris pleegt met rookverbod overval op kleine horecazaken'

Auteur: Pieter van den Akker

Ook de kleine kroegen moeten zich van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid per direct aan het rookverbod houden. Aanleiding is een uitspraak van de Hoge Raad, die de uitzondering voor kleine horecazaken heeft afgeschaft. Maar de kroegbazen leggen zich niet neer bij het rookverbod. “Het is een overval die er is gepleegd door de staatssecretaris."

"Ik denk niet dat veel van de cafés er meteen van onder de indruk zijn", zegt Wiel Maessen, die ruim 1000 kleine horeca-ondernemers vertegenwoordigt, op BNR. Het zou hem dan ook niet verbazen als er vandaag toch nog asbakken op cafétafels staan.

Acties
Hij verwacht ook niet dat alle horecaondernemers zich gemakkelijk 'overgeven'. "De eerste acties zitten er al aan te komen. Sowieso wil men zich expres laten beboeten om het voor de rechter te brengen. Café De Kachel in Groningen bijvoorbeeld, dat ook een heel grote rol heeft gespeeld in het vorige gevecht, heeft me al laten weten dat ze hiertegen zeker in beroep gaan."

Zo is De Kachel van plan samen met collega's een 'oorlogspot' op te richten waaruit kroegen kunnen putten voor advocaatskosten. Gerhard Sannes van café De Kachel:

 

Internationaal verdrag
Het besluit van de Hoge Raad is gebaseerd op een internationaal verdrag dat Nederland heeft afgesloten met de Wereldgezondheidsorganisatie, aldus Maessen. "Daar valt nog wel het een en ander op aan te merken. Het is heel makkelijk door de Tweede Kamer gesluisd doordat het was verpakt tussen een heleboel andere afspraken die de Nederlandse overheid had gemaakt. Er is nauwelijks over gediscussieerd.”

Volgens hem zijn er nog ‘een hoop zwakke punten’ in het wetsvoorstel.

Controles en boetes
Maessen kijkt er niet van op als er vandaag al controles worden uitgevoerd en boetes worden uitgedeeld. “Maar de hoeveelheid mensen die men op weg heeft om te controleren zullen niet van de een op de andere dag toenemen, dus wat dat betreft denk ik dat het tegenvalt.”

Toch moeten de bazen van kleine horecazaken er niet van opkijken als er vandaag een controleur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hun zaak komt binnengelopen. Die gaat namelijk metéén handhaven, kondigt Benno Bruggink van de NVWA aan. “Wij handhaven de wet en de wet stelt dat kleine cafés geen uitzondering voor roken mogen toestaan. […] Wij moeten in totaal toezien op 400 duizend instellingen, ‘NVWA-breed’."

Hij gaat verder: "Eigenlijk heb je nooit voldoende mensen. Voor het rookverbod hebben wij een aantal mensen dat ook normaal gesproken al horecazaken controleert, ook de keukens en de restaurants. En we hebben een aantal mensen dat daar apart voor zit."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen