
Vorige week werd bekend dat Volkswagen op grote schaal heeft gefraudeerd met gegevens over de uitstoot van dieselauto's. Miljoenen auto's zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens laboratoriumtests lager uitvalt dan in het dagelijks gebruik.
Hacken
Volgens Ivo Stumpe van Milieudefensie is toegang tot de software, de sleutel tot oplossing van het probleem. "Niemand weet wat daar gaande is". En door het systeem te hacken, kan er meer duidelijkheid ontstaan en kan er worden voorkomen dat het in de toekomst nog een keer gebeurt.
Stumpe is van mening dat autofabrikanten verplicht toegang moeten verlenen tot de broncode van de chips in de motor. "De Europese Unie moet deze toegang verplichten, desnoods via een onafhankelijk instituut. De industrie zal zich hier toe verzetten, en als niemand het doet dan doen wij het wel".
Frauderen bekend
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wist al jaren dat er ook in Nederland op grote schaal wordt gemanipuleerd met de uitstoot van dieselauto's. Om welke fabrikanten het gaat, is echter niet bekend. Dat meldt de Volkskrant dinsdag. In rapporten die het ministerie heeft laten opstellen over de vervuiling door personenauto's, ontbreekt informatie over merken en modellen, stelt het ministerie. Hierdoor is niet bekend welke personenauto's in Nederland de uitstootnormen in de praktijk overschrijden. Naar aanleiding van de recente onrust wordt aanvullend onderzoek gedaan. Op welke termijn de gegevens bekend worden gemaakt, kan het ministerie niet zeggen.
PON
Volkswagenimporteur Pon schort in Nederland de verkoop van auto’s op die zijn uitgerust met een dieselmotor waarmee is gesjoemeld. Dat bevestigde een woordvoerder van Pon maandag na een informatiebijeenkomst met Nederlandse Volkswagendealers. In totaal gaat het om 4100 auto's die zijn uitgerust met een Euro 5 dieselmotor van het type EA 189, die binnen de organisatie op voorraad staan, aldus Pon.