Nieuws17 okt '14 10:47

Rotterdam bezuinigt op armoedebestrijding

Auteur: BNR Webredactie

De gemeente Rotterdam gaat miljoenen euro's minder uitgeven aan armoedebestrijding, onder andere door het afschaffen van een toeslag voor mensen die langdurig in de bijstand zitten.

Toch hoopt de gemeente met maatwerk de armoede terug te dringen. Maarten Struijvenberg, wethouder namens Leefbaar Rotterdam, zegt dat de premie die nu wordt gegeven mensen niet stimuleert om uit de bijstand te raken. "Die toeslag kan oplopen tot zo'n 500 euro per jaar, die wordt gegeven aan mensen die langer dan vijf jaar in de bijstand zitten. Zo gaan mensen niet sneller aan het werk."

Waar het volgens Struijvenberg uiteindelijk om gaat is het hebben van een een rechtvaardige armoedebeleid. "Er moet gekeken worden wat er precies nodig is voor wie. En de mensen die een kleine beurs hebben en daar niet goed mee om kunnen gaan, moet je leren hoe ze dat beter kunnen doen."

Het doel van Leefbaar Rotterdam is de komende vier jaar 12000 mensen uit de bijstand, naar betaald werk te krijgen. "Dat doen we door drie punten aan te pakken: de langdurigheidstoeslag schaffen we af, de kwijtschelding van de afvalstoffenheffing wordt gehalveerd en de Rotterdamse zorgtoeslag van 10 euro stopt te bestaan. Er komt al zorgtoeslag van het Rijk, dus daar zien we de noodzaak niet van."

Gerelateerde artikelen