Programma16 nov '11 17:21

Salarissen ziekenhuizen in gevaar

Auteur: BNR Webredactie

Als ziekenhuizen geen extra financiële hulp krijgen, kunnen volgend voorjaar de salarissen misschien niet meer worden betaald. Landelijk is er een miljard euro nodig.

Dat zegt adviesbureau PwC in een rapport. De dreiging geldt met name voor de ziekenhuizen die er financieel al slecht voorstaan. Volgens PwC is er geen andere oplossing dan dat zorgverzekeraars met een voorschotregeling komen om de ziekenhuizen uit de brand te helpen.

Vertraging uitbetaling
Ziekenhuizen hebben al te maken met veel financiële onzekerheid. Volgend jaar komt er ook nog eens een nieuw declaratiesysteem bij, dat voor vertraging zal zorgen bij uitbetaling van de rekeningen, voorspelt PwC. Ziekenhuizen zullen per maand vele miljoenen tekortkomen. Landelijk, bij alle ziekenhuizen in totaal, kan het gaan om een miljard euro.

Bankiers aarzelen steeds meer om leningen te verstrekken aan ziekenhuizen.

Voorfinanciering
Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) stelt dat de voorfinanciering door de zorgverzekeraars onontkoombaar is. Volgens de NVZ lijken de zorgverzekeraars niet over de brug te willen komen. Gesprekken hebben tot nu toe niets opgeleverd. De organisatie vindt dat minister Schippers van Volksgezondheid de verzekeraars tot de orde moet roepen als de verzekeraars blijven weigeren.

Schippers voelt daar niets voor, liet haar woordvoerder weten. Het is de bedoeling dat beide partijen, ziekenhuizen en zorgverzekeraars, dergelijke zaken individueel met elkaar regelen. Een landelijke bevoorschottingsregeling is volgens haar dus niet de bedoeling. De minister heeft begin december een gesprek met beide partijen.

Het is volgens de minister in het belang van de patiënt dat ziekenhuizen niet in betalingsmoeilijkheden komen. Volgens haar kunnen die problemen worden voorkomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen