Nieuws27 mei '15 17:23

Nieuwe securitycontroles Schiphol: 'veilig en comfortabel'

Auteur: Didi Levison

Schiphol start volgende week met een geheel nieuw veiligheidsconcept. Het wordt niet alleen veiliger, maar ook gezelliger. BNR’s Harmen van der Veen was vandaag op Schiphol en checkte in volgens nieuwe stijl.

Bron: Schiphol - Xander Richters
Bron: Schiphol - Xander Richters

De luchthaven heeft twee jaar aan de verbouwing gewerkt. Kosten: 400 miljoen euro. Wat gaat er precies veranderen? Hoofd veiligheid Schiphol Ron Louwerse: “De belangrijkste stappen vooruit zijn comfort en veiligheid. Passagiers mogen hun tassen naast elkaar en met elkaar leeg halen en krijgen meer ruimte en bewegingsvrijheid. Ook hoef je niet meer op elkaar te wachten en mag je elkaar inhalen, dat scheelt oponthoud en irritatie.” Tot slot moeten geluidsreductie en geurneutralisatie de controleprocedure comfortabeler maken.

Full body scan
De securityscan waar iedereen doorheen moet lopen is de afgelopen jaren doorontwikkeld tot een full body scan zonder straling, waarbij alles in één keer wordt gescand, op de tas en jas na. Maar Louwerse verwacht binnen 2 á 3 jaar een systeem waarbij reizigers ook hun tas met zich mee kunnen brengen in de scan. Zelfs laptops en vloeistoffen hoeven er dan niet meer uit.

Vijf controlepunten
De vele tientallen controlepunten aan de gates vervallen. In plaats daarvan komen er vijf grote centrale controlepunten waar passagiers door de beveiliging moeten. Dat ziet er zo uit:

Het nieuwe veiligheidsconcept wordt woensdag 3 juni op heel Schiphol geïntroduceerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen