Nieuws12 nov '15 15:38Aangepast op 12 nov '15 18:46

Advocaat: 'Getuigenis moord Endstra moet worden afgewezen'

Auteur: Mark Hulstein

Er is tot 16 jaar cel geëist tegen de verdachten van de liquidatie van Willem Endstra. Advocaten van twee verdachten eisten eerder afwijzing van een belangrijke getuigenis over de moord op de ´bankier van de onderwereld´ wegens tegenstrijdige verhalen.

ANP
ANP

Endstra werd 17 mei 2004 voor zijn kantoor doodgeschoten. De Rus Namik Abassov die het Openbaar Ministerie (OM) ervan verdacht daadwerkelijk Endstra te hebben doodgeschoten, staat niet terecht. Hij overleed in maart 2012 in zijn cel aan een hersenbloeding.

De drie hebben vooraf de situatie verkend en geobserveerd als voorbereiding voor de moordaanslag op Endstra, stelt het OM. Ze zouden vluchtauto´s hebben geleverd en op de uitkijk hebben gestaan rond de liquidatie voor het kantoor van Endstra in Amsterdam.

Hidr K.
Ontlastende verklaringen zouden zijn achtergehouden voor de rechtbank, bepleitten advocaten van de verdachten. Het gaat om de verklaringen van de belangrijke getuige Hidr K. De getuige werd eerder al aan de tand gevoeld door de verdediging. Zo werd er gesuggereerd dat het leek alsof zijn verklaringen van berichtgeving in de media. K. is ook belangrijk in andere zaken, zegt BNR-verslaggever Hugo Reitsma die in de rechtbank was vandaag. "De vermoedde opdrachtgever was natuurlijk afwezig omdat hij apart terecht staat. Dat is namelijk Willem Holleeder. En het is ook deze getuige die zegt dat Holleeder opdrachtgever is. Daarom is hij zo belangrijk", zegt Reitsma.

Dat Hidr K. niet zelf bij de moord was, zou ook een reden moeten zijn om de getuigenis af te wijzen. Hij heeft alles van een loslippige celgenoot van Hidr. "Ook lijken er allemaal tegenstrijdigheden in zijn verklaring te zitten. Maar een deel van wat hij zegt zou juist ontlastend zijn voor de verdachten. En dat deel, zegt advocaat Nico Meijering, is door het Openbaar Ministerie achtergehouden. Dat zou heel erg zijn", zegt Reitsma op BNR.

Vandaag zou eigenlijk het OM zijn verhaal doen, inclusief het pleidooi en de strafeis tegen twee verdachten. Maar dit verhaal van de advocaat ging even voor. "Dus ik vraag me af of we vandaag nog aan dat pleidooi toekomen. De rechtbank moet heel goed gaan nadenken over dit besluit, omdat het een besluit is wat veel verstrekkender gevolgen zou hebben dan alleen voor de jongens die hier nu zitten. Maar ook voor Holleeder en voor allerlei andere liquidatiezaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen