Nieuws1 mei '14 14:28

Nederlandse motorclubs boos over 'criminalisering'

Auteur: Pieter van den Akker

De Nederlandse motorbranche is de criminalisering van hun klanten en activiteiten 'meer dan zat'. Importeursvereniging RAI Vereniging en berijdersorganisatie KNMV nemen vandaag afstand van het verbieden van evenementen waar motorfietsen bij betrokken zijn.

De KNMV en de RAI Vereniging slaan de handen ineen, zegt directeur Patrice Assendelft van de KNMV tegen BNR. "We zijn het meer dan zat dat onze leden, zo'n 450 duizend goedwillende motorrijders, iedere dag weer last hebben van de criminalisering die zo langzamerhand rond het begrip motorclub heen hangt."

Tendens 'neergezet'
Hij legt zijn ongenoegen uit: "Justitie heeft het over de aanpak van criminele bendes. Wij hebben het over meer dan 300 aangesloten motorclubs, alleen al in ons eigen bestand. Die hebben net als u en ik een normale baan, een normaal leven en beleven toevallig veel plezier aan het met elkaar motorrijden. Als dat dan steeds lastiger wordt, omdat je bijvoorbeeld niet meer wordt toegelaten in een horecagelegenheid waar je met scheve ogen wordt aangekeken, komt dat door de tendens die langzaam maar zeker wordt 'neergezet'. Daar zijn we wel een beetje klaar mee."

Volgens Assendelft is het zaak het kaf van het koren te scheiden. "Als de overheid moverende redenen heeft om bepaalde groeperingen aan te pakken - een club motorrijders, schilders of hockeyers - dan gaan zij daarover. Op het moment dat je de naam motorclub steeds maar bezoedelt door daar in de pers volop uiting aan te geven of heel groot op het raam te schrijven, gaat iedereen een bepaalde associatie krijgen ten aanzien van het begrip motorclub. Dat vinden wij onterecht."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen