Nieuws24 feb '15 13:51

Satudarah Duitsland verboden, Nederland wacht af

Auteur: Bram van Dijk

De van oorsprong Nederlandse motorclub Satudarah is per direct verboden in Duitsland. Dat heeft het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken besloten.

Foto: ANP
Foto: ANP

De motorclub zou een gevaar voor de samenleving zijn. Het verbieden van de club ging gepaard met invallen in huizen van leden van de vereniging.

Volgens Gerlof Leistra, misdaadverslaggever voor Elsevier, is Satudarah in Duitsland verwikkeld in een felle strijd met de Hells Angels. "Zij zien Satudarah te bevriend met de Bandidos, hun grote concurrent. Dus ik kan me voorstellen dat men in Duitsland ongerust is en ingrijpt."

Daadkrachtiger
In Nederland is het niet gelukt om een motorclub te verbieden.

Nederlandse banden
Er zijn sterke banden tussen de Duitse en Nederlandse tak. "De Duitse 'chapters' zijn opgericht door de Nederlanders. Er zijn nauwe banden. Het gaat zelfs zo ver dat de Duitsers zeggen dat Nederlandse Satudarah-leden wapens hebben geleverd aan hun Duitse brothers. Dus in die zin kan het ook voor de Nederlandse leden een staartje hebben."

Advocaat Satudarah
De verbazing in het Nederlandse kamp is groot, zegt hun advocaat Erik Thomas.

 

 

Er lag geen plan klaar voor deze uitkomst. "We wachten op de onderbouwing van die beslissing. Dan ga je als club kijken: wat vinden wij ervan? Zijn we het er mee eens? Wat kunnen we er tegen doen?" Hij verwacht dat het tijd gaat kosten. "Maar op dit moment is het zo dat de club in punten achter staat, om het maar zo te zeggen."

Verschil
Thomas ziet een groot verschil tussen het Nederlandse en Duitse juridische systeem. "In Duitsland neemt de minister de beslissing om een club te verbieden. In Nederland is het de rechter. Daar zit natuurlijk een groot verschil in."

Het lijkt hem ook niet aan de orde dat de club in Nederland verboden wordt, ondanks dat er vaak leden van de club crimineel blijken te zijn. "Hoe je het wendt of keert: tot op heden voldoet Satudarah - en naar mijn mening alle motorclubs - niet aan de criteria die in de jurisprudentie zijn neergelegd."

Sluitend bewijs
Misdaadverslaggever Leistra vindt dat Nederland te afwachtend is. "In Duitsland zit justitie er bovenop. Alleen in Nederland zijn ze iets minder scheutig op het verbod op een club. Het grondrecht op vereniging is hier redelijk heilig."

Als je googlet kom je volgens Leistra veel criminele zaken tegen waarbij Satudarah-leden betrokken waren. "Ook al weet je wel dat de leiding echt wel weet wat de leden uithalen; weten is nog iets anders dan het juridisch sluitend kunnen bewijzen. Dat is het lastige: er zijn veel criminelen lid, maar daarmee is het nog geen criminele vereniging."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen