Nieuws25 jun '14 15:24Aangepast op 25 jun '14 17:25

Regeringsvorming België mislukt: 'Wolf wordt niet in één dag schaap'

Auteur: Bram van Dijk

De eerste verkenning naar een nieuwe Belgische regering is mislukt. Informateur Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA heeft zijn opdracht teruggegeven aan koning. "Het kon niet anders", zei hij in een verklaring.

"Politiek is een slecht toneelstuk dat goed wordt geacteerd', zei Bart De Wever. "Op sommige dagen is dat laatste niet gegund. Gisteren was zo'n dag." Wel gaf hij direct aan nog steeds beschikbaar te zijn om deel te nemen in een regering.

Wolf
De Franstalige christendemocraten CDH wezen een nota af die De Wever had opgestuurd naar drie mogelijke coalitiepartijen als startpunt van de onderhandelingen. "Het rare is dat de nota van informateur De Wever heel mainstream en centrumgericht was, terwijl zijn partij flink rechts is", zegt Bart Bekaert, hoofdredacteur van de nieuwsdienst van Q-music in België. "Hij had geprobeerd om het CDH, de meeste linkse van deze partijen, het naar de zin te maken en geen al te forse voorstellen te doen."

De inhoud was voor de voorzitter van het CDH dan ook niet de reden van de afwijzing. "Maar hij gebruikte de woorden: de wolf wordt niet in één dag schaap."

Vervolg
Volgens Bekaert zal de koning nu alle partijvoorzitters opnieuw uitnodiging 'om de temperatuur van het water te meten'. "Dan zal hij koning moeten beslissen wie als volgende aan de beurt komt om een poging te ondernemen."

Water en vuur
Vorige keer duurde het 541 dagen voordat er een regering was. "Nu is het afwachten. Het grote probleem is dat de twee winnaars van de verkiezingen, de N-VA aan Vlaamse kant en de PS aan Franstalige kant, water en vuur zijn. Die samen in een regering krijgen is bijna onmogelijk. Dus zal een van de twee winnaars moeten proberen een regering te vormen zonder de andere", aldus Bekaert.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen