Nieuws25 dec '11 11:27

Peiling: SP tweede partij met 28 zetels

Auteur: BNR Webredactie

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, komt de SP uit op 28 zetels in de Tweede Kamer. De partij zou hiermee de tweede partij van Nederland worden, achter de VVD.

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. De SP heeft sinds de verkiezingen vorig jaar juni 15 zetels in het parlement.

De VVD blijft met 31 zetels de grootste partij. De PVV zakt in vergelijking met een week geleden naar 26 zetels (nu 24 in de Kamer) , het CDA naar 12 (nu 21) en de PvdA naar 17 (nu 30). De ChristenUnie stijgt naar 6 (nu 5). D66 die nu 10 zetels in de Kamer bezet zou er nu 17 krijgen.

PvdA en CDA verliezen
Uit de peiling blijkt verder aan wie partijen zetels verliezen. Van de 13 zetels die de PvdA verliest ten opzichte van juni vorig jaar, gaan er zeven naar de SP en drie naar D66. Het CDA - op een verlies van negen - verliest drie zetels aan de VVD. Die partij verliest op haar beurt weer wat aan de PVV en D66, waardoor de VVD per saldo in de peiling op hetzelfde aantal staat als bij de verkiezingen anderhalf jaar geleden.

Landen failliet
Rond de 60 procent van de Nederlanders denkt dat volgend jaar een Europees land failliet gaat en dat Nederland in een ernstige recessie komt. Rond de 60 procent verwacht ook het aftreden van PvdA-leider Job Cohen.

Verder verwacht 40 procent de val van het kabinet en eenzelfde percentage houdt rekening met het uiteenvallen van de eurozone. Eén op de vijf Nederlanders denkt verder dat Nederland het EK Voetbal wint. Dat we de finale van het eurovisiesongfestival halen wordt maar door één op de twintig verwacht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen