Nieuws22 dec '11 07:39Aangepast op 22 dec '11 15:29

Kamervragen over VU-tentamens

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Vrije Universiteit van Amsterdam versimpelt tentamens om zo meer studenten te laten slagen. Dat vertelde Gijs Schumacher, politicoloog en docent aan de VU woensdagavond bij BNR.

Schumacher geeft een voorbeeld van zijn eigen afdeling politicologie op de VU: "Er is een nieuw lesprogramma. Daarvoor moesten studenten een vak opnieuw doen en werd er gevraagd om een tentamen te maken dat relatief makkelijker was dan normaal".

Slagingspercentage
Volgens Henk Overbeek, afdelingshoofd Politicologie aan de VU, is er geen sprake van geweest dat er normen verlaagd zijn om studenten erdoorheen te halen. Wel klopt het dat universiteiten worden bekostigd voor het aantal studenten dat slaagt.

En dat kan volgens Overbeek spanningen opleveren. Maar met de aanwezigheid van een opleidingscommissie, een onafhankelijke examencommissie en een regelmatige onderwijsvisitatie wordt deze 'perverse prikkel' volgens Overbeek voldoende ondervangen.

Kamervragen
Jasper van Dijk van de SP (woordvoerder voor onderwijs) gaat dit in de Tweede Kamer aan de orde stellen

"Er moet een discussie komen hoe de kwaliteit van het universitair onderwijs kan worden gegarandeerd", aldus van Dijk.

Perverse prikkel
VVD-kamerlid Anne-Wil Lucas zegt in BNR Humberto Tan: "Schumacher heeft een punt dat er in de bekostiging een perverse prikkel zit. Je wordt betaald voor hoeveel mensen je aan een diploma helpt [...] en natuurlijk zit daar een prikkel in om dan ook zoveel mogelijk studenten te produceren".

Lucas vraagt zich wel af wie bij de VU heeft gezegd dat de docent de tentamens maar wat simpeler moet maken.

Windesheim
Donderdag dreigde Staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs met het opheffen van de opleiding journalistiek in Zwolle, als er daar niet snel maatregelen genomen worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen