Nieuws16 dec '11 12:27Aangepast op 16 dec '11 15:31

Donner vicepresident Raad van State

Auteur: Bart Tuinman

De kogel is door de kerk. Donner volgt Herman Tjeenk Willink op als vicepresident van de Raad van State.

Vlak voor de ministerraad liet Donner nog weten er geen kennis van te hebben."Voor mij is het ook speculeren".

Maar de minister van Binnenlandse Zaken sprak de berichten dat hij vrijdag zal worden voorgedragen als 'onderkoning', ook niet tegen. "Ik ga als minister naar de ministerraad en woon die als minister bij. Daarna zien we wel verder.'' Nu blijkt dan toch dat de berichten klopten.

Spies
De Zuid-Hollandse gedeputeerde Liesbeth Spies volgt Piet Hein Donner als minister van Binnenlandse Zaken. Spies is inmiddels langsgeweest bij de koningin op paleis Huis ten Bosch.

Procedure moet transparanter
Ineke van Gent, Tweede Kamerlid GroenLinks: "De minister-president stelde vóór de zomer dat dit een volwaardige sollicitatieprocedure zou worden. Nu bekend is wie de nieuwe vicepresident is, wil ik weten hoe de minister-president zijn woord gehouden heeft. Als het aan GroenLinks ligt, wordt de procedure sowieso transparanter en minder politiek.''

Opheldering
Verder wil Van Gent ook opheldering over hoe voorkomen gaat worden dat Donner straks moet adviseren over eigen kwesties uit zijn tijd als minister, zoals rond de weigerambtenaren. "Met de benoeming van Donner als vicepresident zal het advies van de Raad van State als een politiek advies gezien worden. Je krijgt het beeld van wij-van-wc-eend adviseren wc-eend.''

Grote uitdaging
"Wij wensen de heer Donner veel geluk, wijsheid en zegen bij deze benoeming. Er ligt een grote uitdaging voor hem om ook de komende jaren de onafhankelijke advisering van de Raad van State buiten elke twijfel te stellen", vertelt Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie.

Klap in het gezicht
"De benoeming van Piet Hein Donner is een klap in het gezicht van de Raad van State. Donner moet straks adviseren over de wetten van een regering waarin hij zelf minister was. Donner is een geslepen politicus, die gewend is om zijn mening door te drijven. Dat past niet bij de Raad van State, die onafhankelijk juridisch advies moet geven", zegt Ronald van Raak, SP-Kamerlid.

Dramatische procedure
Job Cohen, PvdA-leider, noemt de procedure dramatisch. :"Maandenlang was heel Nederland ervan overtuigd dat minister Donner als vicepresident van de Raad van State zou worden voorgedragen. Alleen de premier ontkende in alle toonaarden dat het een gelopen race zou zijn. Sterker nog, er zou een open procedure volgen". Met de benoeming van Donner is dat volgens Cohen allemaal schijn.

Schijnheilig optreden
"Het optreden van de premier moet dan ook als schijnheilig gekarakteriseerd worden. Bovendien is de benoeming van een minister tot vicepresident geen goede keuze: Donner gaat straks adviseren over voorstellen die hij zelf als minister heeft gedaan, hij gaat zijn eigen vlees keuren. Door dit proces zo slecht te managen en door een eigen minister te benoemen heeft de premier schade toegebracht aan het instituut van de Raad van State. Daar zit niemand op te wachten. Wij betreuren het daarnaast zeer dat de opvatting van een groot deel van de Kamer is genegeerd", vertelt Cohen.

Gerelateerde artikelen