Nieuws4 okt '11 21:04Aangepast op 4 okt '11 23:02

Ploumen moet direct opstappen

Auteur: BNR Webredactie

Liliane Ploumen vertrekt vervroegd als partij-voorzitter van de PvdA. Maar PvdA-prominent Willem Vermeend vindt dat Ploumen beter per direct opstappen

Vermeend vindt het onbegrijpelijk dat ze de partij juist nu in de steek laat. "Ik vind het qua tijdstip ongelukkig. En dat je dan ook nog de fractievoorzitter een trap nageeft kan alleen in de Partij van de Arbeid blijkbaar. Ik vind het ongehoord en ik vind dat ze nu onmiddellijk moet opstappen", zegt Vermeend bij BNR.

"In het bedrijfsleven geldt ook; als je weg bent, ben je weg. Wat Ploumen doet is helemaal niet chique. Dan moet je onmiddellijk vertrekken."

PvdA heeft niet het juiste verhaal
Toch vindt Vermeend de kritiek op Cohen terecht. "Als je kijkt naar de peilingen komt Cohen niet goed uit de verf. Maar de PvdA moet zich ook afvragen wat ze zelf fout doet. De partij heeft zelf niet het juiste verhaal, weet zelf niet met beleid te komen om kiezers te binden en te enthousiasmeren. Als je nu vraagt aan een gemiddelde kiezer op straat dan vraagt iedereen zich af waar de partij nog voor staat. Dat ligt niet alleen niet aan Job Cohen maar ook aan de partij zelf."

Cohen niet van plan op te stappen
De kritiek op PvdA-leider Job Cohen komt inmiddels ook vanuit de partijtop, maar zelf is hij niet van plan op te stappen. "Ik ga door met waar ik mee bezig ben", zei Cohen dinsdag.

Peilingen
Voor Cohen konden de negatieve woorden van Ploumen nauwelijks op een slechter moment komen. Na een moeizame start als fractievoorzitter ligt zijn optreden tijdens debatten al onder een vergrootglas. In de peilingen heeft de PvdA het historisch lage zetelaantal van 16 bereikt, In de Kamer bezet de partij 30 zetels. Uit een peiling bleek onlangs dat het vertrouwen bij de PvdA-achterban in Cohen fors is gedaald.

Cohen erkende dinsdag dat er al hele tijd kritiek op hem is. "Ik ga kijken wat ik er aan kan doen om te zorgen dat het zo goed mogelijk gaat met de partij."

Extra vergadering
Het bestuur van de PvdA heeft dinsdagavond een extra telefonische vergadering belegd over de kritiek Ploumen op Cohen. De andere bestuursleden wilden graag bijpraten met hun voorzitter over de ophef die ontstond na haar uitspraken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen