Nieuws24 aug '15 12:12

Continue strijd werd Abbas te zwaar

Auteur: Madelon Meester

De Palestijnse president Mahmoud Abbas is afgetreden als leider van de PLO, zijn politieke partij. Hij blijft wel aan als president. Binnen de PLO wordt hij opgevolgd door de partij-onderhandelaar Saeb Erekat.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg zat het vertrek van de 80-jarige Abbas er al een tijd aan te komen. De belangrijkste reden hiervoor is dat de partij hem niet meer vertrouwt en niets meer in hem ziet. "Hij heeft niets bereikt van wat hij heeft beloofd. Vrede met Israël bijvoorbeeld of een overeenkomst met Hamas, de concurrerende partij in Gaza; het is allemaal mislukt. Hij kwam steeds meer onder druk te staan."

Domper
De afsplitsing van Hamas was destijds een enorme domper voor Abbas, zegt Hammelburg. 

 

In 2005 werd Abbas gekozen als president voor vier jaar, daarna zijn er nooit meer verkiezingen geweest. "Daarbij komt het parlement nooit bijeen. Strikt genomen heeft hij helemaal geen mandaat meer. De strijd om zich steeds maar weer te bewijzen aan de buitenwereld en ook intern werd te zwaar."

Hamas
Hammelburg verwacht dat Saeb Erekat Abbas' functie als president binnenkort zal overnemen. "Hij is al een jaar of dertig actief in de PLO en is altijd opgetreden als onderhandelaar in de vredesbesprekingen. Ik neem aan dat hij Abbas' post zal overnemen, tenzij de partij iets doet wat ze eigenlijk moet doen: verkiezingen organiseren. Maar dat doen ze niet, omdat ze als de dood zijn dat Hamas of andere groeperingen in hun ogen een te grote macht krijgen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen