Nieuws24 sep '15 16:28

Merkel wil in gesprek met Assad

Auteur: Bas van Setten

Bondskanselier Angela Merkel wil in gesprek met de Syrische president Assad. Dat is volgens haar nodig om een oplossing te vinden voor het conflict in Syrië en de aanhoudende stroom vluchtelingen.

ANP
ANP

"Ik denk dat de stem van Merkel een duidelijk signaal afgeeft dat de Europese Unie wil bijdragen aan een oplossing voor het probleem", zegt Ludy de Vos, analist bij het Haags Centrum voor Strategische Studies. "Europa heeft gezegd geen zaken meer te willen doen met Assad, maar het alternatief ziet er natuurlijk veel slechter uit."

Het Vrije Syrische leger, wat de Amerikanen als alternatief voor ogen hadden, is niet van de grond gekomen. Daarnaast lijkt IS alleen maar sterker geworden. "Om IS te stoppen lijkt het verstandig om een tijdelijk verbond aan te gaan met Assad", zegt De Vos. 

 

Vluchtelingen
De urgentie voor een oplossing van het conflict lijkt groter geworden nu een enorme vluchtelingenstroom op gang is gekomen. De Vos: "Van tevoren was die stroom qua omvang niet ingeschat. Jezelf voorbereiden op dit soort migratie is nauwelijks mogelijk, maar het is wel de realiteit. Je kunt je voorstellen dat de oplossing hiervan in Syrië zelf ligt."

Gesprek
Het is natuurlijk gissen wat Merkel tegen Assad wil zeggen. "Het zou in ieder geval heel verstandig zijn om te streven naar een gematigde coalitie die het voor het zeggen krijgt. Je zult Assad nodig hebben om een overgangsregering te vormen. Als er vervolgens geen plaats meer is voor Assad, en hij dus moet aftreden, moet je ervoor zorgen dat er voor hem iets tegenover staat. Dat betekent dat je hem misschien een vrije aftocht moet geven", meent De Vos.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen