Nieuws3 nov '14 10:27

'Groot-Brittannië kan beter uit de EU stappen'

Auteur: BNR Webredactie

De Duitse regering houdt rekening met een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Dat meldt het gerenommeerde tijdschrift Der Spiegel.

Volgens het Duitse weekblad zou de Duitse bondskanselier Merkel het niet eens zijn met de Britse premier Cameron om het aantal laaggeschoolde migranten uit andere lidstaten van de EU te willen beperken. Dat wordt door de Duitse regering gezien als 'point of no return'.

Volgens Europa-verslaggever Anke Truijen is Merkel niet de enige die klaar is met de Britse premier en zijn anti-Europese retoriek. "Cameron blijft maar schreeuwen wat hij niet wil of wat hij wil veranderen in de EU. En dat worden mensen binnen de EU een beetje zat. In het verleden steunde Merkel hem nog wel, maar nu hij aan het migratiebeleid komt is hij die steun volledig kwijt."

De uitspraak van Merkel heeft er wel voor gezorgd dat Cameron op dit moment flink onder druk staat. En er is dus al gekeken naar hoe het migratiebeleid kan worden aangepast.

Europese Commissie
Vandaag is ook de eerste werkdag van de Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker. Volgens Truijen zal de Commissie zich vooral focussen op economische groei en meer banen in Europa. "Hij zal zich vooral focussen op het uitwerken van zijn investeringsplan van 300 miljard euro. De vraag is alleen waar hij dat geld vandaan gaat halen. Ontstaat groei vooral door meer bezuinigingen of moet er weer meer geïnvesteerd worden?"

De prioriteiten van Juncker liggen vooral in de energie en klimaat, maar ook in het afronden van het VS-EU vrijhandelsakkoord. Ook moeten er projecten als de telecommarkt en de digitale banenmarkt voltooid worden. "Morgen wordt de najaarsprognose gepresenteerd en wordt er gekeken of alle landen zich aan de regels hebben gehouden."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen