Nieuws23 sep '15 19:07

'The only way is up' geldt mogelijk niet voor levensverwachting

Auteur: BNR Webredactie

We leven steeds maar langer, horen we telkens. Je zou je haast gaan afvragen waar het ophoudt. Nou, misschien wel zo’n beetje hier, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

ANP
ANP

Al meer dan 150 jaar worden mensen in Europa gemiddeld ouder dan hun grootouders. Maar of dat ook nog geldt voor de jongeren van nu, is helemaal zo zeker niet meer.

Europeanen drinken en roken te veel, en meer dan de helft is te dik. Daardoor lopen ze meer risico op hartproblemen, kanker, diabetes en chronische longziekten. De sterftecijfers door obesitas, tabak en alcohol blijven “alarmerend hoog”, stelt de WHO in een vandaag verschenen rapport. Als dit zo doorgaat, zou het kunnen dat de huidige jongeren gemiddeld minder lang leven dan hun grootouders.

Gemiddeld wordt per inwoner 11 liter pure alcohol per jaar gedronken. 30 Procent van de Europeanen rookt. Bijna 60 procent heeft last van overgewicht.

Eten
Obesitas zou volgens de WHO tot de kwaal van de 21ste eeuw kunnen uitgroeien. “Dat gaat gepaard met verschillende gezondheidsrisico’s”, zegt Rob van Berkel van de site Overvoedingengezondheidheid.nl. “Dan moet je denken aan een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, diabetes, een hoge bloeddruk, bepaalde vormen van kanker zoals dikkedarmkanker, problemen aan de gewrichten.”

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen