Nieuws12 nov '14 07:48Aangepast op 12 nov '14 08:06

Nog dit jaar schadevergoedig voor chroomverf Defensie

Auteur: BNR Webredactie

Voor het eind van het jaar komt een coulanceregeling voor de ernstigste gevallen van oud-Defensiemedewerkers die met giftige verf hebben gewerkt. Dat zei minister Hennis vannacht om twee uur, aan het einde van een lang debat.

Het onderzoek naar het gebruik van het gif gaat twee jaar duren, maar als tussentijds informatie naar boven komt die van belang is voor de gezondheid, dan gaat de minister dat zo snel mogelijk openbaar maken. 900 verontruste oud-Defensiemedewerkers hebben zich gemeld, 250 hiervan hebben zware klachten. Ze hebben gewerkt met verf waar Chroom-6 inzat, een kankerverwekkende stof, gemener dan asbest. En sinds kort weten we ook dat er gewerkt is met PX-10, een kwaadaardig schoonmaakmiddel.

Kritiek
Hennis kreeg vannacht zware taal te verwerken. SP-Kamerlid Jasper van Dijk: "De onthullingen stapelen zich op, terwijl de aanpak van de minister vooral vragen oproept. Het heeft er alle schijn van dat Defensie willens en wetens jarenlang doorging met het gebruik van deze middelen terwijl de gevaren bekend waren. Een doofpotaffaire ligt op de loer. Wie geeft antwoord op de politieke vraag: heeft Defensie de kluit belazerd in dit dossier?"

CDA-Kamerlid Reamon Knops: "Een verhaal wat zichzelf opbouwt en een minister die telkens achter de feiten aan lijkt te lopen. Een minister die overvallen wordt en zegt dat ze geen aanwijzingen heeft. Dat riep onbewust het beeld op dat Defensie problemen ontkent of bagatelliseert. Alsof er niets aan de hand zou zijn. Nu zijn er al 500 documenten openbaar gemaakt waaruit blijkt dat er heel veel mis is, decennia lang, en het was bekend. Persoonlijk wist de minister echter van niets. Maar de vraag is: wat wisten haar ambtenaren?"

Ook Hennis werd af en toe fel. "Alle feiten moeten boven tafel komen door zorgvuldig en onafhankelijk onderzoek. Ik, of Defensie, ga dat niet zelf doen, dan zou een vreemde vorm van zelfbevlekking zijn. Ik heb nooit, maar dan ook nooit de indruk willen wekken dat ik of Defensie problemen wil verdoezelen."

Onderzoeksleider blijft aan
De Kamer wilde de minister zelfs per motie dwingen de leider van het onderzoek te vervangen, een oud-luchtmachtcommandant die een paar jaar op luchtmachtbasis Twente toezicht hield op de spuiterij. Maar hij ís niet de leider, zei Hennis, want het onderzoek is onafhankelijk. Hij moet er alleen voor zorgen dat het RIVM, die het onderzoek doet, alle stukken in handen krijgt. Maar, zegt Hennis: "Ik vraag me af of de betrokken commandant nog zin heeft om te doen wat hij de afgelopen tijd met het team in actieve dienst heeft gedaan. Ik ga het gesprek daarover met hem voeren want ik wil hem ook behoeden voor een verdere hetze. Maar daarmee ga ik hem niet aanmoedigen om te vertrekken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen