Nieuws11 nov '14 09:44

VS aan NL: pas op met delen inlichtingen over Mali

Auteur: Bram van Dijk

Een aantal van de Afrikaanse landen die deelnemen aan de militaire missie in Mali, schendt zelf systematisch de mensenrechten. Daarom moet Nederland hun inlichtingen niet delen met deze landen, vindt de VS.

Ook mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Right Watch vinden dat Nederland de informatie op zak moet houden. Het gaat om de Togo, Niger, Nigeria, Tsjaad en Burkina Fasso.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk vreest dat er geen ontkomen aan is.

Van Dijk bezocht eerder het land en toen werd hem medegedeeld dat het een blackbox was waar deze informatie naartoe ging. "Namelijk de Verenigde Naties. Die hebben het hoofdkwartier in de hoofdstad Bamako in Mali. Daar worden enorme hoeveelheden inlichtingen naartoe gebracht en de VN beslist dan weer wat er mee gebeurt. Maar het is voor Nederland als deelnemende lidstaat onduidelijk wat er precies mee gebeurt."

Terugtrekken
Hij vindt dat Nederland zich beter kan terugtrekken en zich kan richten op humanitaire hulp. "Het is zeer de vraag of deze missie effectief is. Het is een enorm gebied waar terroristen moeten worden bestreden. Deze landen hebben ook weer hun eigen agenda als het gaat om deze regio. Er wordt onderling gevochten door allerlei strijdgroepen en het is zeer de vraag wat de Nederlanders precies kunnen toevoegen aan deze missie."

Vanmiddag is er overleg in de Tweede Kamer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen