Nieuws17 nov '15 07:21Aangepast op 17 nov '15 08:27

VvAA: 'Menselijke maat moet terug in zorgstelsel'

Auteur: Karlijn Meinders

De toegenomen regeldruk in de zorg, resulteert in wantrouwen bij patiënten. Dat blijkt uit onderzoek van de VvAA, een vereniging die financiële diensten zoals verzekeringen verzorgt voor de mensen die werken in de gezondheidszorg.

Foto: ANP
Foto: ANP

Edwin Brugman van de VvAA vertelt dat er onder leden van de VvAA steeds meer regeldruk wordt ervaren en dat zorgverleners daardoor steeds minder aandacht kunnen geven aan hun patiënten.

Als die aandacht niet wordt gegeven, valt het vertrouwen weg. "Er is zelfs sprake van wantrouwen", vertelt Brugman. "De nadruk ligt te veel op controle en administratieve lasten. De zorgverzekeraar moet het overleg tussen de patiënt en de zorgverleners faciliteren, maar niet de regie daarin hebben. Zorgverleners en patiënten moeten in overleg met elkaar bepalen hoe de kwaliteit bewaakt wordt en hoe het geld besteed moet worden."

Een tijd terug hebben ook huisartsen aangegeven dat de regie terug moet naar de zorgverleners. Brugman hoopt dat de boodschap nu nog duidelijker is. "Het ministerie moet meer doen om te zorgen dat die regeldruk afneemt. Door het toezicht te veranderen en door de zorgverzekeraars op te roepen om minder administratieve lasten door te voeren." Vanavond staat het BNR Zorgdebat in het teken van de menselijke maat in de zorg. Vanaf half acht vanavond hoort u dat live op BNR.

Gerelateerde artikelen