Nieuws20 nov '15 14:50

Dijsselbloem: begraaf meningsverschillen over belastingplan

Auteur: Karlijn Meinders

Minister Dijsselbloem van Financiën roept de oppositie in de Eerste Kamer op om de meningsverschillen over het belastingplan te "begraven". Politiek-verslaggever Laurens Boven sprak met hem.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het economisch herstel in Nederland kan het steuntje in de rug van de lastenverlichting van 5 miljard goed gebruiken. Dijsselbloem ziet nog mogelijkheden om de Eerste Kamer te overtuigen. "Ik heb nog reden voor optimisme en we blijven daar gewoon komende weken hard voor werken.

Steuntje in de rug
Volgens Dijsselbloem kunnen we, gezien het economisch herstel van dit moment, dat steuntje in de rug goed gebruiken met zijn allen. "Om dat positieve sentiment vast te houden. Laten we niet het grote project: het Nederlands economisch herstel, in gevaar brengen. Daarnaast is de belastingdruk op arbeid structureel te hoog is in Nederland. Dat is een probleem dat we al langer hebben en met deze 5 miljard doen we daar gericht wat aan."

Belastingdienst
Staatssecretaris Wiebes wees expliciet op de problemen die de Belastingdienst zou krijgen als dit belastingplan niet doorgaat. Volgens de oppositie is dit politieke chantage. Dijsselbloem is het daar niet mee eens. "Als de staatssecretaris daar nu niet op wijst, kan hem achteraf weer worden verweten dat hij dat eerder had moeten melden."

Eens over kern
"Ik kan begrijpen dat er werd gezegd: het moet meer, of minder, of anders", sluit Dijsselbloem af. "Dat is prima. Maar we hebben over het hoofdblok van de motor geen meningsverschil. Iedereen is het volgens mij eens over die 5 miljard lastenverlichting, dus misschien kan dat toch een argument zijn om de laatste meningsverschillen op te lossen, of te begraven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen