Nieuws14 mei '14 13:10Aangepast op 14 mei '14 14:54

VEB waarschuwt voor beursgang Dirk Scheringa

Auteur: Bram van Dijk

De Vereniging van Effectenbezitters is kritisch over de beurgang van Dirk Scheringa. Zijn bedrijf CS Factoring staat op het punt een leeg beursfonds op te kopen, waardoor hij een beursgang kan maken. De onderneming verdient geld met het voordelig kopen van openstaande facturen, die daarna geïnd worden.

Niels Lemmers van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) maakt zich zorgen over de aankomende beursgang van DSB-oprichter Dirk Scheringa. "Dirk Scheringa staat bekend als de ondernemer uit het noorden van Nederland die met DSB een hoop mensen in de vernieling heeft gebracht. En zo’n persoon kun je een goed ondernemer noemen dat hij nu met publiek geld een bedrijf wil starten, maar van de andere kant is het ook een enorme rode vlag", zegt Lemmers tegen BNR.

Niet tegen te houden
Er is wettelijk gezien geen mogelijkheid om een nieuwe beursgang van Scheringa een halt toe te roepen. "De beste manier om hem tegen te houden is de aandelen niet te kopen. Dat is geen advies van de VEB, maar wij wijzen er alleen op dat het verleden van de heer Scheringa voor beleggers een waarschuwing moet zijn. Net zoals het een waarschuwing moet zijn dat het met een reverse listing gaat en niet met een gewone beursintroductie met een prospectus daarbij."

Geen gecontroleerde informatie
VEB is ook kritisch op de manier waarop Scheringa naar de beurs wil. "Bij de holding Lavide is een hoop gebeurd de laatste tijd: ruzies tussen aandeelhouders, het failliet gaan van het bedrijf dat er eerder inzat. Het is nu een lege huls. En Scheringa probeert met behulp van bevriende partijen via dat ding, met weinig informatie voor beleggers, naar de beurs te gaan." Daar knijpt het, volgens Lemmers. "Je gaat naar de beurs met een bedrijf waar je weinig informatie over geeft. Je brengt geen prospectus uit. Dus als belegger heb je geen garanties dat de informatie gecontroleerd is. Je hebt er geen toezicht op."

'Oude DSB-knakkers'
Wil dit betekenen dat niemand de aandelen gaat kopen? "Er zijn altijd beleggers die een gokje willen wagen. Maar weet dan dat je investeert in een business waar weinig andere facturingbedrijven aan de beurs genoteerd staan. Je weet dat je weinig informatie krijgt en dat er weinig informatie af de dwingen valt, omdat er geen toezicht op is. En dat je in zee gaat met een partij met allemaal oude DSB-knakkers en dan moet je ook maar afwachten hoe dat werkt."

Reactie Scheringa
Scheringa vindt het nog te vroeg om hierop te reageren, zegt hij tegen BNR. "Een broedende kip moet je niet storen."

Gerelateerde artikelen