Nieuws1 okt '15 14:30Aangepast op 1 okt '15 15:06

'Russische aanval in Syrië was niet op IS gebied'

Auteur: Bas van Setten

Verschillende partijen zoals Amerika en Saoedi-Arabië verwijten Rusland dat het de door het westen gesteunde rebellen in Syrië onder vuur neemt. Het Kremlin beweert daarentegen alleen aanvallen uit te voeren tegen terroristische organisaties zoals IS.

ANP
ANP

"Saoedi-Arabië is bezorgd over de militaire operaties die de Russische strijdkrachten hebben geleverd in Homs en Hama, plaatsen waar IS niet actief is", zegt Abdallah Al-Mouallimi, de Saoedische ambassadeur bij de Verenigde Naties.

 

Poetin
Poetin zegt dat tijdens de bombardementen van gisteren acht stellingen van IS onder vuur zijn genomen. Op de vraag of hij tevreden is over de Russische luchtmissie zei hij: "Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen."

De woordvoerder van Poetin liet weten dat de doelwitten van gisteren zijn gecoördineerd in samenwerking met het regime van Assad.

De Amerikanen en de Russen hebben op dinsdag afgesproken om de aanvallen op elkaar af te stemmen, zodat ze niet per ongeluk op elkaar schieten. Volgens de New York Times hebben zowel Rusland als Amerika zich niet aan deze afspraak gehouden. De russen hebben slechts enkele momenten voor de aanval tegen de Amerikanen gezegd dat ze uit het Syrische luchtruim moesten blijven.

De Verenigde Saten hebben op hun beurt de Russen ook niet gewaarschuwd. "Iedereen weet dat wij luchtaanvallen uitvoeren boven Syrië dus wij hoeven niemand te waarschuwen", zei een Amerikaanse ambtenaar.

Overleg
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt dat Rusland en Amerika zo snel mogelijk om de tafel moeten om de situatie de de-escaleren. Wellicht vindt deze ontmoeting morgen al plaats.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen