Nieuws2 okt '15 12:19

Rusland en Amerika spelen gevaarlijk spel in Syrië

Auteur: Bas van Setten

De Amerikaanse en Russische legerleiding hebben gisteravond overleg gehad over de situatie in Syrië. Rusland zou de afgelopen dagen doelen van IS hebben vernietigd, maar volgens de Amerikanen vonden de bombardementen plaats in een gebied waar Syrische oppositiestrijders actief zijn.

Links de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe, en rechts zijn Amerikaanse collega Chuck Hagel. Foto: ANP
Links de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe, en rechts zijn Amerikaanse collega Chuck Hagel. Foto: ANP

"De Russen hebben gisteren tegen de Amerikanen gezegd dat ze moeten oppassen. Zowel Russische als Amerikaanse vliegtuigen cirkelen boven Syrië en het zou zomaar kunnen dat ze slaags raken. Dat zou betekenen dat de twee grootmachten rechtstreeks met elkaar in conflict zijn, en dan zijn de rapen flink gaar", zegt Joost Bosman, Moskou-correspondent.

Pottenkijkers
Rusland wil het Syrisch luchtruim verdelen in een Amerikaans- en Russisch gebied. Bosman: "De Amerikanen beschuldigen de Russen ervan dat ze alleen Assad steunen, en dus de oppositiegroepen bombarderen. Als dit het geval is komt het de Russen goed uit dat daar geen pottenkijkers bij aanwezig zijn."

Het Kremlin houdt daarentegen volgens Bosman nog steeds vol dat Russische vliegtuigen alleen IS bestookt. "De televisiezenders in Rusland zijn voor 95 procent in handen van de Russische regering, en de meeste Russen zijn hiervan afhankelijk voor hun nieuwsgaring. Die zenders tonen voortdurend beelden waaruit moet blijken dat IS wordt aangevallen, en dat er geen burgerslachtoffers vallen."

 

Daarnaast maakt Rusland er geen geheim van dat ze Assad steunen. "Assad is de legitieme president van Syrië en heeft ons gevraagd hem te helpen", zei Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken.

Grondtroepen
De Russen hebben een basis en gestationeerde troepen in Syrië, maar dit betekent niet dat ze een grondoorlog willen beginnen. "Vergeet niet dat Rusland nog een behoorlijk trauma heeft aan de oorlog in Afghanistan. Het land vocht daar eind jaren tachtig tegen de Moedjahedien, en tijdens die oorlog zijn duizenden Russische soldaten gesneuveld", zegt Bosman.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen