Nieuws17 mrt '14 10:49

Onrust in motorbende-land

Auteur: Pieter van den Akker

De spanningen tussen motorbendes lopen op. Op zaterdagnacht werd een bomaanslag gepleegd op het huis van Harrie Ramakers, oud-vice-president van de Hells Angels afdeling Nomads en nu lid van Bandidos. De motorclub Bandidos heeft dit weekend de eerste vestiging in Nederland geopend.

De eerste aanslag is al gepleegd. Komt er een nieuwe motorbende oorlog in Nederland?
Wim van de Pol, onderzoeksjournalist en hoofdredacteur van Crimesite: "Het is in ieder geval een onvriendelijke bejegening. Of het tot een oorlog gaat leiden, weet ik nog niet. Wat je ziet met die motoroorlogen, zoals die zich in Scandinavië hebben afgespeeld, is dat er altijd een heftig onderliggend conflict is. Dan gaat het meestal om drugshandel. Of dat hier nu het geval is, weet ik nog niet."

Wat is Bandidos precies voor club?
"Bandidos is heel goed te vergelijken met de Hells Angels. De club is in 1966 opgericht en is wereldwijd actief. Op alle continenten, behalve Afrika. Volgens de FBI is het een club die met criminele activiteiten in het levensonderhoud voorziet."

Wordt de club direct gelinkt aan criminaliteit?
"Ja, net als de Hells Angels. Ze hebben ondersteunende clubs die ze inschakelen ondersteunen voor allerlei activiteiten, legaal en niet legaal. Ze hebben aparte kleuren en codes. Allemaal erg te vergelijken met de Hells Angels."

De gevechten die ze in het verleden hebben gevoerd met de Hells Angels waren - niet positief bedoeld - spectaculaire gevechten.
"Ja. Er zijn twee belangrijke incidentenreeksen geweest. In Denemarken, Noorwegen en Zweden. Daar zijn elf moorden gepleegd en wel 74 moordaanslagen. Dat ging echt heel hard tegen hard. Maar toen lag er ook een conflict om drugshandel aan ten grondslag. En in Duitsland in het Ruhrgebied leidt het ook vaak tot spanningen tussen Bandidos en Hells Angels. Dat komt dan doordat ze in het rode milieu bepaalde gebieden in bepaalde steden willen afbakenen."

Waarom komt Bandidos naar Nederland?
"Harrie Ramakers  zat eerst bij de Nomads, eigenlijk de Hells Angels. Hij is toen overgelopen naar No Surrender, wat ook weer aan afsplitsing was. Daar is hij onlangs weer uitgezet. Kennelijk waren er contacten met de Bandidos en heeft hij er voor gekozen om onder de vleugels van de Bandidos verder te gaan. Het is natuurlijk wel een voordeel als je je verzekert van een krachtige vriendenclub."

----------------------------------

De politie doet onderzoek naar de aanslag op het huis van Ramakers. Hij zat jaren vast op verdenking van de moord op drie clubgenoten in 2004. Ramakers werd later net als zijn medeverdachten vrijgesproken, zo zei maandag burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren, waar Nieuwstadt onder valt.

Onbekenden schoten zondagochtend rond 3.30 uur op de woning. Waarom is niet duidelijk. Hessels weet niet wie achter de aanslag zit. Wel zei hij dat de mensen in de straat Aan de Linde, waar de schietpartij plaatsvond, bang zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen