Nieuws17 aug '15 10:02

Zoon Osama bin Laden naar voren geschoven door al-Qaeda

Auteur: Mark Hulstein

Al-Qaeda heeft weer van zich laten horen met een audioboodschap. Ze hebben daarbij een nieuwe pion naar voren geschoven: Hamza bin Laden. De zoon van Osama bin Laden.

ANP/EPA
ANP/EPA

Hamza oogt jong, maar hoe oud hij precies is, is niet bekend. Hij zou ergens in de twintig moeten zijn. Hij heeft zelfs een 'babyface', meent Bernard Hammelburg, buitenlandcommentator voor BNR. Maar toch schijnt hij al een jaar of tien mee te draaien met acties van al-Qaeda. "Hij is binnen de beweging opgegroeid", zegt Hammelburg. Bin Laden roept in de recente boodschap op tot aanslagen op vooral joodse doelen in Parijs, Tel Aviv, Londen en Washington.

Perspectief
Organisaties als IS en Boko Haram zijn voor al-Qaeda als een soort concurrentie, volgens Hammelburg. "Misschien dat al-Qaeda zelf vindt dat ze dreigen een beetje de Blackberry van de terroristische wereld te worden. Dus ze zoeken ook naar middelen om zichzelf weer op de kaart te zetten. En het kan best zijn dat dit een truc is. Hun vorige leider, Mohammed Omar, bleek al jaren dood te zijn. En aan hem werden nog steeds allerlei stoere uitspraken toegewezen. Dus je moet het ook een beetje tegen het perspectief zien daarvan", meent Hammelburg.

Serieus nemen
De opnamen zelf zouden al een paar maanden oud kunnen zijn en gemaakt zijn om de 'concurrentiepositie' van al-Qaeda te versterken, maar dit soort dreigingen moeten volgens Hammelburg altijd serieus genomen worden. "Er is een regel dat als een terroristische organisatie ergens mee dreigt, dan moet je dat altijd serieus nemen. Dus dat moet ook in dit geval."

Gerelateerde artikelen