Nieuws20 aug '15 14:05

Boeren mogen veldmuizenplaag bestrijden met gif

Auteur: BNR Webredactie

Akkerbouwers in Noord-Nederland mogen een veldmuizenplaag op hun akkers gaan bestrijden met gif. Daar hebben ze toestemming voor gekregen van de staatssecretaris.

De boeren in het noorden van het land hebben veel last van de veldmuizen die hun akkers beschadigen. Tot 1 juli vorig jaar mochten de boeren een ander gifsoort gebruiken om de plaag in te dammen. Dat middel werkte op basis van een bloedverdunner, maar bleek ook gevolgen te kunnen hebben voor de rest van de voedselketen. Daardoor mocht het niet meer worden gebruikt.

Nu, een jaar later, is er een ontheffing verleend voor een ander middel. Tot vreugde van de boeren, zegt Teun de Jong, voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. Want, zo zegt hij: "De boeren doen dit niet om de veldmuizen uit te roeien, maar om hun oogst te redden."

Het gebruik van het middel, Luxan mollentabletten, is wel beperkingen onderhevig. De Jong: "Eerst moet door een deskundige zijn vastgesteld dat de schade is veroorzaakt door veldmuizen en niet door iets anders. Vervolgens moet het ook door een deskundige worden toegepast. Zo zijn er veel waarborgen."

Incidenteel
Het gif zal ook alleen worden gebruikt, daar waar de nood hoog is, zegt de voorzitter. "Daar waar de plaag dreigt uit te breiden naar aangrenzende akkers. Het wordt dus heel incidenteel ingezet, met als doel de plaag in te dammen."

Want schade is er geleden, zo stelt De Jong "Honderden hectaren aan akkers zijn verwoest, met name graszaden en wintergranen. Dat kost zo'n 2.000 à 3.000 euro per hectare. Voor boeren die stukken grond van 10 a 20 hectare is dat een hoop geld." Gelukkig, zegt hij, gaat een boer niet zo snel failliet:

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen