Nieuws24 jan '13 11:05

Stoppen met roken niet voldoende voor schone longen

Auteur: BNR Webredactie

In België is vandaag en morgen een smogalarm van kracht, omdat er te veel fijnstof in de lucht zit. Als het aan Longfonds ligt, zou dat ook voor Nederland moeten gelden.

Al helpt een lagere snelheid maar een beetje, zegt directeur Michael Rutgers op BNR. "Het belangrijkste is eigenlijk dat mensen zelf begrijpen waarom ze meer geïrriteerde slijmvliezen hebben, waarom ze hoesten, waarom ze hoofdpijn hebben en dat ze in deze tijden vooral niet buiten gaan rennen en sporten. Dat is niet gezond voor de longen."

Mensen moeten voorkomen dat ze binnen stedelijke gebieden fysieke activiteiten doen, vat Rutgers samen.

Smogalarm
In België geldt sinds donderdagochtend 6 uur een smogalarm. Automobilisten moeten daardoor hun snelheid matigen. Op een aantal snel- en ringwegen in Vlaanderen en Wallonië geldt een snelheidsbeperking tot 90 kilometer per uur.

De lucht is sterk vervuild met fijnstof. Op basis van metingen is de verwachting dat de concentraties fijnstof boven de 70 microgram per kubieke meter zouden uitkomen.

Verkeersbord
Bestuurders moeten hun snelheid aanpassen zodra op verkeersborden de boodschap ''90 km/u SMOG' staat. In en rond Brussel geldt een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur waar normaal 70 gereden mag worden. De politie zegt extra te gaan controleren. Bovendien zullen vaste flitsers aangepast zijn aan de snelheidsbeperking.

Het smogalarm geldt waarschijnlijk tot en met vrijdag. Voor zaterdag is de situatie nog onzeker. Er wordt voor zondag wel verbetering verwacht, aldus de verantwoordelijke instanties.

Gerelateerde artikelen