Nieuws26 okt '15 21:41Aangepast op 27 okt '15 07:18

Zorgen om behoud digitaal beeld- en geluidsarchief

Auteur: Mark Hulstein

We moeten ons zorgen maken over de staat van het digitale archief in Nederland. Opgeslagen beeld en geluid dreigen voorgoed te verdwijnen omdat de digitale revolutie te hard gaat.

Vandaag is het Unesco Werelddag van het audiovisueel erfgoed. En dit jaar is het thema: archieven in gevaar. En ook in Nederland moeten we ons zorgen maken, zegt Geert-Jan van Bussel. Hij is bijzonder lector digitale archivering aan de Hogeschool van Amsterdam. "Het gaat verkeerd daar waar wij er niet voor zorgen dat we informatie opslaan op een manier die later niet meer leesbaar is. En dat kan al heel erg snel gaan", zegt Van Bussel. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om gebruik van veschillende versies van software. In sommige gevallen kunnen gegevens opgeslagen met oudere versies later niet meer leesbaar zijn. Zo kan het zijn dat audio opgeslagen als mp3 in de toekomst niet meer leesbaar is.

Bij audiovisueel archief Beeld en Geluid in Hilversum zijn er al maatregelen genomen om het verlies van digitaal materiaal te voorkomen. Ze werken daar aan een internationaal erkend certificaat. "Dat getuigt dat je als archief in principe bepaalde technieken loslaat zoals migratie op digitale bestanden, zodat ze de tand des tijds overleven", zegt hoofdarchivaris Tom de Smet van Beeld en Geluid. Het instituut wordt zo steeds meer een IT-bedrijf en steeds minder een archief, zegt De Smet. "Digitaal verslappen mag absoluut niet."Audio en video zou minstens eens per jaar gecontroleerd moeten worden, meent Geert-Jan van Bussel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen