Nieuws3 apr '14 16:36

Bellen en internetten in Europa wordt even duur als in Nederland

Auteur: BNR Webredactie

Het Europees Parlement heeft zich uitgesproken voor sterkere netneutraliteit. Daarnaast worden ook de kosten voor het roamen afgeschaft. Een voorstel van Eurocommissaris Neelie Kroes om een exclusieve vorm van internet mogelijk te maken heeft het niet gehaald. Volgens het Europees Parlement zou dit in strijd zijn met het non-discriminatiebeginsel.

Kroes is tevreden over het behaalde resultaat, al moest ze wel toezien hoe verschillende amendementen werden aangenomen, onder andere van D66’er Marietje Schaake. Daarmee kiest het parlement voor een strakkere lijn wat betreft deze netneutraliteit dan het voorstel van Neelie Kroes.

Voorrangspositie
Tweede Kamerlid voor D66 Kees Verhoeven maakte zich vanochtend nog zorgen over het voorstel van Kroes. Zijn angst was dat grote dataslurpers als YouTube en Netflix een voorrangspositie konden kopen waardoor concurrenten het met een minder goede verbinding moesten doen. “Zo bouw je monopolies op en dat willen we voorkomen.”

Met het aangenomen amendement van partijlid Marietje Schaake is dit nu gelukt. Zij is vanzelfsprekend blij. “De stemming van vandaag zorgt ervoor dat spelers zonder diepe zakken, zoals start-ups, ziekenhuizen of universiteiten, niet verdrukt kunnen worden door bestaande internetbedrijven die onderling deals sluiten over bijvoorbeeld snellere service tegen hogere betaling”.

Roaming
In Nederland is de netneutraliteit al zo sinds 2012. In hetzelfde voorstel is meegenomen dat providers geen hoge kosten meer kunnen rekenen voor bellen in het buitenland (roaming). Om providers te compenseren maakt de wet het mogelijk voor providers om kosten te rekenen voor “speciale diensten” die in hoge maten afhankelijk zijn van een snelle en stabiele internetverbinding, zoals op afstand meekijken met een operatie.

Nu het voorstel door het Parlement is aangenomen, moeten de Europese lidstaten zich nog over het voorstel buigen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen