Nieuws24 feb '15 08:07

Jongerius zet druk op mode-industrie voor schadevergoeding Bangladesh

Auteur: Bram van Dijk

De mode-industrie moet meer verantwoordelijkheid nemen voor haar werknemers. Dat zegt PvdA-Europarlentariër Agnes Jongerius op BNR, een dag voor de start van de Milan Fashion Week

EPA
EPA

Twee jaar na de ramp van kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh wachten veel slachtoffers nog steeds op compensatie. Van de 30 miljoen die nodig is, is pas 21 miljoen binnen. Sommige bedrijven laten het helemaal afweten en andere doen te weinig. Agnes Jongerius:

"Er zijn ook bedrijven die niet op het lijstje willen staan van de bedrijven die niet betalen, maar slechts een hele kleine bijdrage hebben geleverd. Bijvoorbeeld Mango en Kappa, maar ook Inditex waar Zara en Pull and Bear onderdeel van zijn. Zij hebben een kleine bijdrage gedoneerd, maar niet de afgesproken bijdrage. En ik zeg: het wordt nu echt hoog tijd om te zorgen dat die 30 miljoen er komt."

Ook een bedrijf als Benetton weigert duidelijkheid te geven. "Een bedrijf dat blijkbaar koude voeten kreeg in aanloop naar de Milan Fashion Week is Benetton. Die hebben vorige week laten weten dat zij willen gaan betalen, maar zij laten pas in april weten hoe veel."

De Milan Fashion Week start morgen. Over twee maanden is het twee jaar geleden dat de ramp in Bangladesh gebeurde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen