Nieuws18 feb '15 19:10

Alles wat je moet weten over alimentatie

Auteur: BNR Webredactie

Het alimentatiesysteem moet eenvoudiger, vinden de Partij van de Arbeid en de VVD. Op die manier zouden ouders minder ruzie krijgen over het te betalen bedrag. Hoe kan het systeem worden verbeterd? We vragen het aan scheidingsmediator Yolande de Best.

Image

Hoe wordt alimentatie nu berekend?

Je begint met het berekenen van de kinderalimenatie. Vervolgens ga je kijken of er nog geld over is en of er behoefte is aan partneralimentatie. Die berekening is zeer ingewikkeld. Daar zijn hele mooie programma’s voor waarin je allerlei gegevens moet invoeren. Die berekeningen zijn gebaseerd op een aantal variabelen. De inkomens van de vader en de moeder voor de scheiding, de leeftijd van de kinderen. De hoeveelheid zorg die je aan hen besteedt.

Is het te ingewikkeld en inderdaad tijd voor een nieuw systeem?

Als er een systeem te maken zou zijn dat eenvoudiger is, dan is dat alleen maar toe te juichen. Ik heb best een bloeiende scheidingspraktijken en eigenlijk besteed ik mijn berekeningen altijd uit aan een financieel planner. Ik snap het programma wel, toch durf ik het bijna niet aan het zelf te berekenen. Het punt is dat je die berekeningen maakt op de dag dat je gaat scheiden. Dan wordt er een behoefte en een draagklacht vastgesteld. Alleen dat verandert allemaal zo snel. Bijvoorbeeld als je gaat samenwonen met iemand. Dan betaalt diegene de helft van de maandlasten. Dat betekent dat je een heel andere draagkracht krijgt.

Ingewikkeld is één ding. Is het huidige systeem wel eerlijk?

Daar zijn de meningen erg over verdeeld. Vaders zijn vaak degene die het meest moeten betalen. Die hebben soms een gevoel van 'ik heb altijd al het meeste moeten bijleggen, nu gaan we uit elkaar en ben ik nog steeds de pineut’. Die hebben soms ook het gevoel dat ze dubbel worden gestraft. In mijn praktijk heeft wel eens iemand gezegd dat hij zijn kinderen zo weinig mocht zien, maar dat hij wel heel veel kijkgeld moest betalen.

Scheiden blijft een bron van ruzie. Gaat een nieuw systeem helpen?

Als het eenvoudiger gemaakt kan worden, wel. Op het moment dat er wat wijzigingen in je leven plaatsvinden en je die zelf gemakkelijker kan invoeren, dan wordt het voor iedereen inzichtelijker. Als de kinderen dan een dagje meer bij hun vader zijn, kun je met een druk op de knop zien wat dat voor gevolgen heeft voor de alimenatie.

Wat gaat er precies veranderen?

Er is vanaf 1 januari al heel erg veel veranderd, waardoor er juist veel ruzies zijn ontstaan. Er zijn nu allerlei eenoudertoeslagen weggenomen, er is een kindgebonden budget bijgekomen. Het alimentatiebedrag is weliswaar niet veranderd, maar doordat de overheid de toeslagen anders toekent, krijgt die mevrouw nu een paar honderd euro minder per maand. Terwijl meneer wel hetzelfde betaalt. Dat voelt heel moeilijk en oneerlijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen