Nieuws23 apr '15 12:42

Groei toerisme wordt Amsterdam te veel

Auteur: Karlijn Meinders

Er komen steeds meer buitenlandse toeristen naar ons land toe. 16 miljoen worden er rond 2020 verwacht, 2 miljoen meer dan dit jaar. Maar ze kijken te weinig naar plekken buiten Amsterdam, blijkt uit een rapport van NBTC Holland Promotie.

Jos Vranken, directeur van toerismebureau NBTC, vertelt dat Nederland een stevige positie heeft in de wereldwijde toeristensector. "We staan er goed voor als land, met een aantal sterke trekkers, waaronder natuurlijk Amsterdam. Nederland krijgt over het algemeen fantastische waarderingen. Zo'n 85 procent van alle internationale bezoekers ervaart een bezoek aan ons land als uitstekend of zeer goed. Wat ze vooral prettig vinden, naast de iconen en prachtige omgeving, is de vriendelijkheid en behulpzaamheid van Nederlanders."

Te vol
Amsterdam blijft als grootste trekker natuurlijk belangrijk, maar als de groei van het toerisme doorzet, kan de stad de druk niet meer aan. "We koesteren een trekpleister als Amsterdam natuurlijk, maar bij een groei zie je dat op bepaalde momenten op bepaalde plekken de druk gewoon te groot wordt. Dat vraagt om interventies."

Investeren
En dus moet er geïnvesteerd worden in projectontwikkeling elders in Nederland. "We staan internationaal bekend als het land dat onder water staat, maar als mensen hierheen komen, kunnen ze dat nu nog niet echt ervaren. Daar zouden we een veel prikkelendere beleving van kunnen maken. Een ander voorbeeld is het erfgoed van Van Gogh. Natuurlijk bezoeken mensen het museum in Amsterdam, maar we zien ook steeds meer toeristen naar Brabant gaan om te zien waar hij is opgegroeid. Dat zijn dingen die we verder moeten gaan uitbreiden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen