Nieuws12 mrt '15 13:44

Uitgelekt rapport ACM: 'Provincie straks de dupe van valsspelen NS'

Auteur: Karlijn Meinders

De Autoriteit Consument en Markt gaat het rapport over het openbaar vervoer in Limburg zo snel mogelijk publiceren. Dat heeft een woordvoerder zojuist bevestigd aan BNR. In een vanochtend uitgelekte versie van het rapport staat stevige kritiek op de Nederlandse Spoorwegen, die bewust concurrenten van dochter Abellio zou hebben benadeeld in de aanbestedingsprocedure.

Foto: ANP
Foto: ANP

Martijn van Helvert is Tweede Kamerlid voor het CDA en zat daarvoor in de provinciale staten van Limburg. Hij vertelt wat er precies in het uitgelekte document staat. "Er worden verschillende voorbeelden gegeven. Eén ervan is een voorval waarbij Veolia aan de NS heeft gevraagd: mag ik een offerte van wat het kost om gebruik te maken van uw inlogpaaltjes, uw kaartjesautomaten en uw ruimte voor het personeel om te pauzeren. Dan zie je dat de NS eerst niet antwoordt en dan op het allerlaatste moment een relatief vage offerte doet die herroepelijk is. Diezelfde vraag werd door de dochter van de NS Abellio gesteld en die hebben dan binnen zeven dagen een onherroepelijke offerte liggen."

Overtreding spoorwegwet
Als dat waar is, dan is dat buitengewoon schokkend, vindt Van Helvert. "Dat verwacht je niet van een bedrijf waarvan de staat 100 procent aandeelhouder is. ACM schrijft in de conclusies dat Abellio op 5 punten de spoorwegwet heeft overtreden en de mededinging heeft belemmerd. De PvdA heeft nog gevraagd of partijen die mededinging frustreren uitgesloten kunnen worden van deelname aan volgende aanbestedingen. Daarvan heeft de staatssecretaris toen gezegd: ja als dat het geval is dan doen we dat."

Provincie de dupe
Van Helvert denkt dat de provincie de dupe zal worden van de situatie. "Je ziet dat een perfect uitgevoerd aanbestedingsproject door de provincie nu wordt bezoedeld door het valsspelen van de NS. Het is nu de vraag of dat traject opnieuw moet. De provincie meende een mooie afspraak te hebben gemaakt, ook voor de reiziger in Limburg. Zij konden niet controleren of de NS informatie achter hield, dat moet ACM doen. Als het nu over moet, dan is de provincie hiervan de dupe."

De NS wil eerst het officiële rapport afwachten en nu nog niet reageren. BNR brengt je op de hoogte zodra er meer bekend is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen