Nieuws5 nov '15 16:23Aangepast op 5 nov '15 18:24

Dijsselbloem: 'Europa wist van ING-wet'

Auteur: Judith Laanen

Minister Dijsselbloem van Financiën laat zich niet de wet voorschrijven, zegt hij tegen BNR. Daarmee verdedigt de minister het belastingvoordeel dat de in opspraak gekomen wet aan banken biedt voor bepaalde financiële producten.

ANP
ANP

"De ING lijkt namens de banken de pen vastgehouden te hebben bij het schrijven van een wet over speciale obligaties", legt politiek verslaggever Jaap Jansen uit. "Die zogeheten coco's leveren de banken 350 miljoen euro per jaar op. De vraag: is dat ongeoorloofde staatssteun? Daar gaat Brussel over."

 

"Opmerkelijk", vindt Jansen, "want gisteren zei de Europese Commissie tegen BNR dat de Nederlandse regering dit niet aan haar gemeld heeft. De commissie kan daarom nu nog niet zeggen of er sprake is van staatssteun."

Minister Dijsselbloem zei in een reactie: "Ik heb niet het idee dat hier iets gebeurt dat niet goed zou zijn." Hij zei ook dat alle Europese landen, voor zover dat na te gaan was, deze aftrekpost toestaan in de financiële sector.

Volgens Dijsselbloem was de invloed van ING "zeer beperkt". "We moesten opnieuw afwegen of het aftrekbaar was, en daar hebben we geen ING bankenlobby voor nodig. Ik praat veel met bankiers, is onderdeel van mijn werk. Maar of ik wat doe met hun suggesties, dat is mijn verantwoordelijkheid."

De Tweede Kamer is verontrust en wil zo snel mogelijk een debat over de kwestie, zegt Jansen.

Gerelateerde artikelen