Nieuws3 jan '14 14:02Aangepast op 3 jan '14 17:17

Hoofdrolspeler vastgoedfraude overleden

Auteur: BNR Webredactie

Een van de hoofdrolspelers in de vastgoedfraudezaak Klimop, Nico V., is op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn advocaat Jan Leliveld bevestigd.

Vijsma werd in 2012 veroordeeld tot 2 jaar cel voor zijn rol in de fraude, die volgens de rechter bestond uit onder meer het verduisteren van miljoenen euro's bij dubieuze transacties, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

De zaak tegen V. en een reeks andere verdachten loopt momenteel nog in hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam. Die tegen Vijsma zal door zijn overlijden binnenkort eindigen, aldus Leliveld.

Aangetrouwde oom
De zaak draait om fraude met vastgoed van Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds. Nico Vijsma was een aangetrouwde oom van voormalig Bouwfondsdirecteur Jan van Vlijmen, die geldt als de architect van de zeer omvangrijke fraude. Vijsma fungeerde als adviseur van Bouwfonds.

In mei 2011 werd bij V. kanker geconstateerd. De strafzaak tegen hem werd daardoor tijdelijk stilgelegd, V. onderging enkele operaties. Bij de rechtbank had het Openbaar Ministerie 5 jaar cel tegen hem geëist, maar de rechtbank hield in het vonnis rekening met zijn slechte gezondheid.

Gerelateerde artikelen