Nieuws3 dec '15 08:24

Taxateurs DTZ Zadelhof verdacht van fraude taxatierapporten

Auteur: Mark Hulstein

Het Openbaar Ministerie verdenkt vastgoedaviseur DTZ Zadelhof en drie van zijn taxateurs van fraude in een zaak rond de geliquideerde Willem Endstra. Het gaat om fraude met taxatierapporten, meldt het Financieële Dagblad.

Medewerkers van de grootste makelaar-taxateur van Nederland zouden opzettelijk taxatierapporten hebben vervalst. Dat blijkt uit een strafdossier, plus een civiele dagvaarding voor een miljoenenclaim in handen zijn van het FD. De kinderen van de vermoorde onderwereldbankier Willem Endstra liepen door de fraude 4 miljoen euro mis.

De zaak draait om Go Planet, een uitgaanscentrum in Enschede dat voor 50 procent eigendom was van de erven-Endstra en voor 50 procent van Klaas Hummel. "Na de moord op Endstra heeft Hummel de boedel geprobeerd te scheiden", legt FD-journalist Vasco van der Boon uit.

 

De erfgenamen van de vermoorde Endstra claimen nu dat zij hierdoor miljoenen zijn misgelopen.

Vastgoedtaxateurs
De zaak is bijzonder, omdat het zelden voorkomt dat vastgoedtaxateurs door het openbaar Ministerie worden verdacht van falsificaties. Neem bijvoorbeeld de grote vastgoedfraude rond Bouwfonds en het Philips pensioenfonds, zegt Van der Boon.

"Daar waren tientallen verdachten. Iedereen die maar een functie vervulde binnen het commercieel vastgoed, werd als verdachte aangemerkt. Notarissen, bankiers, aannemers. Maar geen enkele vastgoedtaxateur. Terwijl je toch zou denken dat dat de beroepsgroep is die het meest kwetsbaar is."

In deze zaak bestempelt het OM niet alleen drie vastgoedtaxateurs maar ook DTZ Zadelhoff zelf als verdachte van fraude. In het onderzoek, dat al sinds 2012 loopt, werd de administratie van DTZ Zadelhoff in beslag genomen en de telefoons van de verdachte taxateurs en toenmalig bestuursvoorzitter Cuno van Steenhoven getapt.

Die verslagen zijn superinteressant om te lezen, zegt Van der Boon. "Zo lees je hoe Van Steenhoven met de verdachte taxateurs overlegt. Dat hij zegt, 'het is wel heel erg wat ons door het OM wordt verweten'."

Gerelateerde artikelen