Nieuws19 nov '15 20:12

Wat kost een noodlanding?

Auteur: Eva Oude Elferink

Sinds de aanslagen in Parijs moesten vliegtuigen drie keer een noodlanding maken door een bommelding. Ook bleven er vliegtuigen aan de grond, zoals op Schiphol dit weekend vanwege een dreigtweet. Wat kost dat eigenlijk?

Kortgezegd: veel. Denk minimaal aan 30.000 euro, zegt luchtvaartdeskundige Benno Baksteen. Zeker wanneer het een groot vliegtuig betreft als het toestel dat van Los Angeles naar Parijs op weg was,maar in Salt Lake City een noodlanding moest maken."

 

Maar daar hoeft het ook niet bij te blijven, zegt Baksteen. "Als het langer duurt, moet  er misschien nog extra bemanning worden ingevlogen, moeten passagiers in een hotel worden ondergebracht. Er kunnen boetes bijkomen van Europese overheden als er schade in het schema ontstaat. Het kan dus zo oplopen tot 200.000 euro.

Dat er in korte tijd drie vliegtuigen een noodlanding moesten maken, is een zeldzaamheid, zegt Baksteen. "Noodlandingen komen extreem weinig voor." Toch hebben luchtvaartmaatschappijen wel buffers voor dergelijke onvoorziene omstandigheden waarmee ze de kosten kunnen dekken. Maar, zegt hij ook:

"Als het vaker gaat voorkomen, is het uiteindelijk de consument die betaalt, want een luchtvaartmaatschappij moet geld verdienen. Dus als er veel kosten bijkomen, gaat de ticketprijs omhoog."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen