Nieuws3 aug '15 11:05Aangepast op 3 aug '15 11:43

Raad voor Cultuur: 'Minder directeuren, meer verslaggevers'

Auteur: Karlijn Meinders

Zenderbazen bij regionale omroepen moeten plaats maken voor programmamakers. Dat staat in het rapport van de Raad voor Cultuur dat binnenkort verschijnt. Voorzitter Joop Daalmeijer licht het rapport toe.

De Raad voor Cultuur, het adviesorgaan van het kabinet, vindt dat de nadruk in het plan voor de dertien regionale omroepen, waarmee zeventien miljoen bezuinigd moet worden, niet op de goede plek ligt. Voorzitter Joop Daalmeijer: "Persoonlijk vind ik regionale en lokale omroepen buitengewoon van belang. Er ligt nu een plan waarin ze gaan samenwerken in vijf grote clusters, maar aan de bovenkant worden vijf directeuren neergezet."

Publiek en privaat
Volgens Daalmeijer moet een betere samenwerking tussen betrokken partijen het voortbestaan van de lokale media veilig stellen. "De regionale zenders maken hele goede programma's, maar ze maken er te weinig. Ook met de regionale dagbladpers gaat het slecht. Wij pleiten voor samenwerking tussen publieke en private partijen." " In Hilversum gebeurt het al. Burgemeester Broertjes heeft een regionaal mediacentrum opgericht, waarin de kranten, de advertentiebladen, de weekbladen de lokale en de regionale omroep samenwerken."

Minder reclame
Van Daalmeijer mag er ook minder de nadruk worden gelegd op reclame. "Laat de reclameteksten aan de uitgevers over, gebruik de publieke sites voor bewegend (journalistiek) beeld. Ik erger me er enorm aan dat als je online iets wil terugkijken, je eerst een hele reclame af moet kijken. Als het financiële gat gedicht zou kunnen worden, zou de publieke omroep van mij helemaal zonder reclame mogen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen